Wat is een cruise?Plus de 3 fabels van een cruise!

Wat is een cruise?

Heb jij weleens overwogen om een andere vakantie dan normaal te doen? Misschien ga jij elke jaar naar een all inclusief hotel in Turkije maar baal jij ervan dat je alleen maar dat hotel ziet en die omgeving en niks anders? En heb jij weleens gedacht van goh een cruise lijkt mij leuk maar wat is een cruise eigenlijk? En is dat niet alleen voor hele rijke mensen?

De 3  fabels van een cruise!

Ik ga je hier uit een droom helpen. Je krijgt hier antwoord op een paar vragen, namelijk:

 • Wat is een cruise?
 • Is een cruise nou wel of niet voor rijke mensen?
 • Moet ik echt de hele dag in mijn galajurk rondlopen?
 • Zitten er ook jonge mensen op een cruise of is het alleen maar 60 +?

Dat ga ik je hier allemaal uitleggen. Ik ga je ook de grootste voordelen van een cruise geven én tips over hoe jij straks ook je cruise goed kan voorbereiden! Pak dus maar een bakje koffie erbij en lees lekker verder. Het duurt maar een paar minuutjes en je krijgt er een hele mooi cruise voor terug:)

Wat is een cruise

www.Flickr.com, huxx8888

Wat is een cruise?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een cruise? Een cruise of een cruise vakantie zoals sommige het noemen is een vakantie op een cruiseschip. “Wat is een cruise” kenmerken:

 • Cruiseschepen heb je in alle soorten en maten, van groot(5000 passagiers) tot klein( 150 passagiers). De keuze is aan jou!
 • Er zijn cruise schepen met super veel entertainment zoals surfen, klimmuren, superglijbanen, kinderanimatieteams. Dit zijn vaak de middelgrote tot supergrote cruise schepen.
 • Op een cruise verblijf je in een hut of een suite en je eet in één van de vele restaurants aan boord. Daarnaast zijn er vaak allerlei leuke activiteiten aan boord.
 • Het cruiseschip vaart meestal s nachts en legt s’ochtends weer in een nieuw haven aan.
 • Aan wal zijn er vaak de mogelijkheden om allerlei excursies te maken die je kan boeken op het cruiseschip of aan de wal bij het plaatselijke toeristenbureau voor die dag. Er zijn vaak kleine reisbureautjes vlakbij de haven waar je een excursie kan boeken. Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om alleen of met je partner op pad te gaan! Ook erg leuk!
 • Een gemiddelde cruise duurt 8 dagen. Je hebt er ook van 3, 5, 10, 15 of 21 dagen en zelfs nog langer!

Is een cruise nou wel of niet voor rijke mensen?

Nee! Een cruise is voor iedereen. Je hebt ook goedkope cruises zoals bv met Aida of met Carnival. Dit zijn twee cruise maatschappijen die redelijk goedkope cruises aanbieden. Bij Aida is de fooi en tafeldrank inbegrepen in de cruiseprijs en bij Carnival niet.

Er zijn cruises van 6000 euro en er zijn cruises voor 800 euro! voor die laatste hoef je dus niet rijk voor zijn. En voor die eerste eigenlijk ook niet, gewoon wat langer doorsparen;)

De hele dag in galajurk of niet?

Nee, niet de hele dag. En ook niet in galajurk. Er zijn op de meeste cruiseschepen wel diners waar je je netjes behoort aan te kleden maar dat hoeft niet helemaal op en top smoking en gala te zijn. En als je daar geen zin in hebt, kan je vaak nog naar het buffetrestaurant om te eten(op de grote schepen).

De tijd dat je de hele dag in je galajurk moet lopen op een cruiseschip is voorbij. Vroeger toen de cruises in opkomst kwamen waren het inderdaad alleen de rijke adel die de cruises konden betalen en daarom werd er uitgebreid “gegalat”. Dat was zeg maar nog meer status.

Tegenwoordig is het veel moderner. Er zijn cruise maatschappijen die super hip en informeel zijn qua kleding, Carnival, Aida, Norwegian Cruise Lines. Dit zijn er zo maar een paar waar je over het algemeen in vrije tijdskleding kan lopen.

Dan heb je cruise maatschappijen die per cruise een gala avond hebben waar je dus die avond in formele kleding je diner hebt. Dus de man in smoking en de vrouw in galajurk. Maar dat is vaak maar 1 avond op een cruise van 8 dagen en overdag kan j ook gewoon in vrije tijds of casual zoals ze dat noemen rondlopen en bij het zwemband natuurlijk in je zwemkleding. Vaak is er wel de regel dat je niet met je zwemkleding de lunch in het restaurant mag nuttigen. Dus dan toch even je casual kleding aan.

Bij sommige mag je bv s’avonds niet in spijkerbroek en sandalen(Seabourn, HAL, bij de ander wel(Norwegian, Aida, Carnival).

Het is erg verschillend per cruise maatschappij. Lees dit blogbericht over de dresscode per cruise maatschappij en dan weet je wat je wel of niet kan meenemen!

Jong of oud publiek?

Ook het publiek heeft zich aangepast aan de cruises. Er zijn gezinnen, jonge mensen, pubers, twintigers, dertigers en ga zo maar door:) En ja natuurlijk vind je op sommige cruises wat meer ouderen dan op andere maar over het algemeen wordt het steeds meer gemengd het publiek.

Wel zijn er cruisemaatschappijen die super gericht zijn kinderen en families zijn Costa, Disney en MSC. Carnival is super cool en relaxed waar echt idereen welkom is.

Neem daarentegen de luxe cruise maatschappij Oceania Cruises, daar hebben ze geen kinderanimatieteam dus daar zal je ook niet zoveel kinderen aantreffen.

Grootste voordeel van een cruise maken

Op een cruise vakantie, dan vaar je vaak s’nachts van de ene haven naar de andere, waardoor je overdag vaak tijd hebt om aan de wal mooie excursies te maken of te zwemmen en genieten van het mooie weer.

Het grootste voordeel van een cruise vind ik, dat je maar 1 keer je koffer hoeft uit te pakken maar wel op vele verschillende mooie plekken komt in een relatief korte tijd.

Cruise maken, luxe, superdeluxe of supersuperdeluxe?

Er zijn schepen die wat “gewoner” zijn, meer gericht op families, kinderen. Vaak wat grotere schepen. Zoals bij Costa Cruises of Norwegian. Maar ook met een perfecte service en uitstraling. Ze richten zich meer op het grote publiek.

Daarnaast zijn er ook schepen die ultraluxe zijn, meer de luxe jachten, rond de 600 man die er dan op kunnen. Service is hier subliem met 300 man personeel. Zoals bij Seabourn.

Wat is er nou fijner en luxer dan op een cruise schip te ontspannen, niks te hoeven doen. Alles word voor je gedaan. Ook zijn er zelfs mensen, en dan vooral gepensioneerden, die op een cruise schip wonen. Het kan dus ook goedkoper zijn dan gewoon een huisje huren…En waarom eigenlijk niet?

Maar ook als je niet gepensioneerd bent is het gewoon een mooie manier om vakantie te houden.

Op tijd aan boord!

Geen afwas, geen boodschappen, niet te hoeven koken. Drie keer per dag genieten van het meest voortreffelijke eten wat je je maar kan bedenken. En elke dag, of bijna elke dag op een andere geweldige mooie plek op aarde. Of het een strand is, of een mooie stad waar je dan een mooie excursie kan maken, of niet.Dat is het fijne van een vakantie op een cruiseschip.

Nou ja, op zich is het wel verstandig om op tijd terug aan boord te zijn ;).. Dat is het enige waar je rekening mee hoeft te houden.

” Een dag aan boord van een cruise”

Wakker worden op de lichte deining van de golven, je opent je ogen en kijkt uit op een parelwit strand en wuivende palmbomen. De helderblauwe zee twinkelt in de zon en kabbelt zachtjes tegen het cruise schip.

Tijdens het douchen hoor je de kapitein je een vriendelijke goedemorgen en veel plezier toewensen vandaag op de strand barbeque van Isla Catalina.

Er word voor de gasten van de cruise een speciale barbeque georganiseerd op het strand van Isla Catalina. Zwemmen in de helderblauwe zee, obers die in het water champagne en kaviaar serveren, ook kan je op het strand ook gemasseerd worden door de proffesionele masseuzes van het schip.

Dit belooft weer een heerlijke dag, met heerlijk eten, en veel verwennerij, mooi weer en een stralende zon. Precies de reden waarom jij deze cruise vakantie hebt geboekt. Aan het einde van de middag kom je weer terug aan boord waar je word verwelkomt met een drankje en na een klein dutje wacht de kapitein in het restaurant voor de gasten om het Gala diner met zijn allen te nuttigen.

Daarna een wervelende dans show waar de spetters vanaf vliegen en je dag kan niet meer stuk. Even later, terug in je hut, nog na tintelend van de zon val je weer langzaam mee deinend op de golven in slaap. Je denkt, Kan het morgen ook zo mooi zijn? Ja zeker..;)

Een cruise maken op een groot of klein cruiseschip?

Het aanbod is gigantisch. Over de hele wereld kan je cruise reizen maken. Van Antarctica tot Nieuw Zeeland tot Japan tot Alaska.  En alles wat daar tussen ligt. Voor iedereen is er een aanbod. En dan is er natuurlijk ook een groot verschil in de grootte van de cruiseschepen. Van supergroot super superklein.

En dat kan nou juist ook het probleem zijn. Luxe probleem zou je denken? Het aanbod is zo groot dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Mensen vragen wel eens aan mij, wat is nou het beste cruiseschip? Nou, In principe is elk cruiseschip goed, zeg ik dan, zou niet best zijn als het niet goed was, maar het hangt gewoon af van je eigen eisen en mogelijkheden.

Ook is er veel verschil in grootte van het cruiseschip. De schepen van Royal Caribbean, Holland Amerika, Carnival en Norwegian Cruise Lines zijn bijvoorbeeld echt heel groot.

Op de nieuwste van Royal Caribean, de Harmony of The Seas kunnen meer dan 5000 gasten. Terwijl je op een cruiseschip Van Seabourn of SilverSea met 600 man zit een schip.

Dat is dus meer aan jezelf, hou je van drukte of zoek je de rust van een klein cruise schip?

Een cruise boeken, waar houd je allemaal rekening mee?

Nu je antwoord hebt op je vraag: “Wat is een cruise ” zijn een aantal aspecten waar je rekening mee kan houden voordat je besluit waar je heen wilt met je cruise en met welk schip:

 • Hoeveel heb je te besteden?
 • Ga je alleen met je partner of met kinderen/familie?
 • Wil je superdeluxe of gewoon luxe?
 • Hoever wil je vliegen en hoe lang wil je reizen voordat je op je cruiseschip bent? Of wil je gewoon in Amsterdam opstappen?
 • Wat trekt je het meest, strand, stad of natuur? Of misschien een combinatie? Of misschien wel heeeel veel water? Dan kan je zelfs een cruise maken van bijvoorbeeld Portugal naar Miami:)
 • In welke periode ga je? En waar kan je dan het beste naar toe?
 • Boek je ver van te voren wil wil je één van de mooie last minute cruises?
 •  Wil je op een klein, groot, of massa groot schip?
 • Naar welke van de vele vaargebieden wil je? Gewoon lekker dichtbij of naar de andere kant van de wereld?
 • Welke kleding wil je meenemen en wat is de dresscode aan boord? Wil je gala meemaken of niet?

Dit zijn zo al een aantal aspecten die je voor jezelf kan opschrijven en die je zullen helpen om tot een goed besluit te komen met welk cruiseschip je op vakantie gaat, en om het maximale te kunnen genieten van je cruise.

Ik hoop dat ik je vraag  “Wat is een cruise” goed heb beantwoord en dat je genoeg info hebt om een goede keus te maken. Deze website staat verder vol met info over alle onderwerpen hierboven genoemd. En als je iets niet kan vinden, mail of sms mij dan:)

Veel succes en plezier Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.