Wat zijn de hoogtepunten van een rivier cruise?

Een rivier cruise is steeds populairder. En niet alleen voor ouderen( 55 +). Ook gezinnen en jongere mensen weten steeds de meer de weg naar een mooie rivier cruise te vinden. Waarom kiezen steeds meer mensen voor een ontspannende rivier cruise? Hier lees je nog meer voordelen, de mooiste rivieren om te cruisen en de bekendste rivier cruise rederijen op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van een rivier cruise?

 • Een ontspannende manier van reizen. Alles is geregeld!
 • Veel afwisseling in landschap. Om elke bocht wacht een ander uitzicht.
 • Rivier cruise schepen worden ook steeds luxer. Er zijn al diverse 4 en 5 sterren cruiseschepen.
 • Je pakt maar één keer je koffer uit en je komt op verschillende mooie plekken tijdens je riviercruise.
 • Mooie bestemmingen: De Donau, Rijn en Moezel. Maar ook zijn er mooie routes door NL, Belgie, Frankrijk, Portugal. En zelfs wereldwijd. De Mekong in Vietnam is ook een populaire bestemming voor een riviercruise.
 • Er is vaak Nederlandse reisleiding mee aan boord.Het staat er altijd apart bij vermeld als het wel aanwezig is.
 • Ook in de winter kan je een rivier cruise maken! Er zijn veel kerstcruises in Duitsland.
 • Vaak elke dag ben je in een andere stad waar je de bezienswaardigheden kan verkennen met een excursie of alleen.
 • De meeste riviercruise zijn alle maaltijden inbegrepen in de prijs. Drankjes moeten vaak wel apart worden afgerekend. Dit kan mbv een kaart waar je geld op kan zetten en de drankjes worden dan van die kaart afgeschreven. Aan boord kan je pinnen, contant betalen of met credit card.

Waar vertrekken rivier cruises?

Er zijn riviercruises die in Nederland (Amsterdam,Rotterdam,Arnhem) vertrekken naar België, Duitsland en verder Europa in, bv. helemaal naar de Donau. Maar er zijn ook riviercruises in Duitsland, Frankrijk, Portugal en ook in Polen, Estland en Rusland. Het is een mooie manier om in die landen de mooie natuur, levendige steden, traditionele dorpjes en cultuur te ontdekken. En vergeet natuurlijk Nederland zelf niet. Ook in ons mooie landje zijn mooie rivieren die te ontdekken zijn op een riviercruise.

Bekende rivier cruise rederijen

Rivier cruise rederij: A Rosa

Rivier cruise
Foto: A Rosa Cruises.com
 • A-Rosa: Een 4 sterren rivier cruise maatschappij met 11 luxe schepen. Ze vallen op door de mooie rode mond met de roos op de boeg van de schepen.
 • Zij varen voornamelijk op de Rijn, Moezel, Maine, Donau, Rhone, Saone en Douro.
 • Er zijn veel faciliteiten en op sommige schepen is zelfs een fitness en spa. Ook is er internet, een zwembad of jacuzzi en kan je fietsen huren aan boord om de omgeving te verkennen aan de wal.Schepen waar ongeveer 200 tot 300 passagiers op kunnen.
 • Er worden kook workshops gehouden of Wine & Dine avonden. Er is vaak live muziek of er zijn andere avond vullende programma’s!
 • Vers bereid en deels regionale gerechten aan boord.
 • Er wordt Duits en Engels aan boord gesproken.
 • Er zijn riviercruises vanaf Lyon, Keulen en vanuit Nederland.
 • De prijzen voor een rivier cruise met A Rosa wisselen. Je heb ze van rond de 600 euro pp tot rond de 1500 pp. Dit is afhankelijk van de route en het schip.
 • Lees hier op je gemak meer over A Rosa.


Feenstra Rijn lijn rivier cruise

Rivier cruise

Feenstra Rijn Lijn is één van de bekendste aanbieders van een rivier cruise in NL en Europa. Ze biedt mooi en ontspannende rivier cruises aan op veel mooie rivieren in Europa.

 • Feenstra Rijn Lijn heeft 9 mooie rivier cruiseschepen. Zij hebben 3, 4 en 5 sterren.
 • De Antonia Belluci heeft als enige 5 sterren. Je vindt hier oa een marmeren vloer, sjieke kroonluchters, een koffie hoek bij een open haard, uitgebreide fitness en spa faciliteiten en een jacuzzi!
 • Het aantal passagiers varieert van rond de 90 tot ongeveer 140. Het zijn ruime schepen en erg luxe en doordat er niet veel gasten op kunnen is er een intieme sfeer.
 • De rivieren zijn de Rijn, Moezel, Saar, Maine, Neckar en de Donau. Ook in NL en Belgie zijn er veel kleinere rivieren waar gevaren wordt.
 • Lees hier op je gemak meer over de mooie rivier cruise schepen van Feenstra Rijn Lijn.
Rivier cruise
De luxe Antonio Bellucci. Foto: Martha de Jong Lantink

Riviercruise met Oad Reizen!

Rivier cruise
OAD.nl

Ook de riviercruises van Oad reizen mogen niet ontbreken. Er zijn 5 rivier cruiseschepen die enkel voor Oad varen. De Europese rivieren zoals de Rijn, Moezel, Donau worden regelmatig aangedaan. Ook zijn er veel cruises in NL waar de Rijn, Maas, Waddenzee en Ijsselmeer aan bod komen. Lees hier op je gemak meer over een river cruise bij Oad.

De MPS Lady Anne. Foto: Charles Davis
 • De 5 luxe rivier cruiseschepen van Aod zijn: De MS Crucebelle, MS Donau, MS Crucevita ( De meest luxe van alle 5 met spa en fitness!), de MS Princess en de gemoedelijke en klassieke MPS Lady Anne.
 • Alle rivieren waren zij varen zijn: De Rijn, Moezel, Saar, Maine, Wezer, Elbe en Donau. In NL en Belgie ook het IJsselmeer en de Waddenzee, Rijn, Maas en vele kleinere rivieren. Kijk hier voor de volledige vaarkalender.
 • Op alle schepen is de voertaal Nederlands.
 • De cruiseschepen zijn alle zeer comfortabel en hebben luxe hutten met 2 bedden die tegen elkaar gezet kunnen worden. Op sommige schepen worden deze bedden overdag opgeborgen en dan zijn er twee luxe fauteils waar je in kan zitten. Verder is er TV, kluis, fohn, eigen badkamer met douche en toilet. Op de MS Crucevita is een spa met fitness.
 • Overal is natuurlijk een restaurant, zonnedek, en lounge met bar.
 • Excursies kunnen aan boord geboekt en betaald worden.
 • Prijzen van de riviercruises met Oad liggen tussen de 400 euro en rond de 1000 euro pp. Dit is natuurlijk afhankelijk van de route en het schip en de lengte van de rivier cruise. Let op: prijzen kunnen ten alle tijden worden veranderd door Oad.

Rivercruise Line AG

Rivier cruise
Foto van de MS Rhine Princess: Frankfp47

Deze rivier cruise maatschappij heeft twee mooie en luxe cruiseschepen: de MS Rhine Princess en de MS Rhein Prinzessin.

 • Beide varen over de mooie rivieren in NL, Belgie en Duitsland.
 • Er zijn ruime buitenhutten met bad/douche en toilet. Ook is er een TV en radio, telefoon en airco en verwarming. De airco en verwarming is per hut te regelen. Er staan twee bedden die tegen elkaar gezet kunnen worden.
 • Er is een sfeervol restaurant en salon met bar en dansvloer! Ontbijt is in buffetvorm en lunch en diner worden meestal geserveerd.
 • Op het zonnedek is een groot schaakspel, een kleine zwembad en comfortabele zitjes.
 • Elke middag en avond is er live entertainment aan boord.
 • Ook is er een sauna die ook voor alleen gebruik te boeken is.
 • En er is gratis wifi aan boord in NL en Duitsland.
 • Lees hier op je gemak meer over deze mooie rivier cruise schepen van Rivercruise Line AG.

De rivieren

Ik heb ze natuurlijk al een paar keer genoemd , de mooiste rivieren van Europa en in NL. Op alle vaar je langs mooie en afwisselende landschappen. Dat is nou eenmaal het grote voordeel van een rivier cruise. Op een zeecruise heb je soms wat meer zeedagen dwz dat je alleen op zee zit. Alle rivieren op een rijtje:

Rivier cruise op de Rijn

Rivier cruise
Foto: Peregrino

Er zijn super veel riviercruises over de Rijn. Deze mooie rivier begint in de Zwitserse Alpen gaat dan het overgrote deel door Duitsland en via NL mondt zij uit in de Noordzee. Onderweg zie je een afwisselend beeld over bergen, beboste heuvels, kastelen, kleine dorpjes en burchten en grotere steden langs de oevers. Keulen en Dusseldorf zijn twee mooie steden aan de Rijn en ook zeker de moeite waard te bezoeken op een rivier cruise. Ook de kerstcruises naar deze steden zijn erg populair!

Rivier cruise op de Moezel

Rivier cruise
De Moezel. Foto: Berber Hoving

De oorsprong van de Moezel is in de Franse Alpen. Vanaf daar loopt de Moezel kronkelend door Luxemburg en Duitsland waar zij bij Koblenz in de Rijn uitmondt. De vele bochten zijn ontstaan doordat de rivier zich een weg moest banen door leisteengebergte. Langs de Moezel zie je veel heuvels met wijngaarden, burchten en kastelen, leuke kleine dorpjes en mooie oude steden zoals Trier en Koblenz.

Rivier cruise op de Saar

Ook de Saar heeft haar oorsprong in de Franse Vogezen en wel op 2 plekken op de berg Donon. Die heten dan nog de witte Saar en de Rode Saar en komen aan de voet van deze berg samen in de Saar. Daar kronkelt zij ook door Frankrijk en Duitsland en komt uit in de Moezel. Heel beroemd is de indrukwekkende Saarschleife, de ronde bocht in deze rivier en een mooi dorpje aan de Saar is Saarburg. Ook aan de oevers van de Saar kan je mooi fietsen( vlak) en vind je wijngaarden, kastelen, pittoreske dorpjes en mooie groene heuvels.

Rivier cruise
De Saarschleife. Foto: Silviu Opris

Rivier cruise op de Main

De Main is een rivier die gehele in Duitsland loopt. De Rode Main begint in de bergen, tevens als de Witte Main die na 41 km samen komen en de Main vormen. Zij stroomt dan ruim 500 km langs mooie Duitse steden en dorpjes, beboste heuvels, burchten, kastelen en wijnvelden en komt uit in de Rijn. Ook is er sinds 1992 een Main – Donau kanaal waarmee er een kunstmatige verbinding met de Donau is gemaakt. Bekende steden langs de Main zijn Frankfurt, Bamberg, Kitzingen, Wurzberg en Hanau.

Rivier cruise
Frankfurt an de Main.Foto: Inge Hellwig

Rivier cruise op de Wezer

Deze rivier begint en eindigt in Duitsland en is de grootste van het land. De oorsprong is in het zuiden waar de Werra en de Fulda samenvloeien en de Wezer mondt uit bij Bremerhaven in het noorden. Ook langs de Wezer vind je vele heuvels met bossen, weiden die tot de oevers lopen, kastelen, burchten en dorpjes en steden. De Bekendste stad aan de Wezer is Bremen. Het leuke aan de Wezer is dat er veel sprookjes zijn ontstaan en in de kastelen en de middeleeuwse stadskernen worden veel sprookjes toneelstukken vertoond wat jong en oud zal vermaken! ( de Rattenvanger van Hamelen, Doornroosje slaapt op de Sababerg, Assepoester komt uit Polle. Alle liggen aan de Wezer. Er gaan vanaf Bremerhaven riviercruises naar Bremen. Klik hier voor meer info( geen sponsor). Of bekijk deze rivier cruise: Van Amsterdam naar Bremen met Oad.

Rivier cruise
Foto: Christian Kortum

Riviercruise op de Elbe

De Elbe stroomt door ruig berglandschap en mooie groene heuvels door het midden van Europa. Zij heeft haar oorsprong in Tjechië en in Hamburg komt zij uit in de Noordzee. Het is één van de belangrijkste rivieren van Europa. De belangrijkste stad is Hamburg. Een rivier cruise op de Elbe bv van Hannover naar Hamburg of van Berlijn naar Hamburg.

Rivier cruise op de Donau

De mooie blauwe Donau is natuurlijk ook een hele populaire rivier voor een rivier cruise. Heel veel cruiseschepen varen hier. Er is dan ook veel moois te zien. Mooie steden zoals Wenen, Bratislava en Boedapest zijn ontstaan aan haar oevers omdat de Donau vroeger een hele belangrijke verkeersaders en handelsroute was voor schepen van oost naar west Europa en terug. Ook de natuur is schitterend. De Donau begint in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit in de Zwarte Zee.

Rivier cruise
Donau.Foto:L Ezla
Budapest aan de Donau. Foto: Cor Oosterbeek

Zelf een mooie rivier cruise maken?

Kijk bij een van deze cruise aanbieders:

TUI Captain Cruise
Dreamlines Kras OAD
De Jong Intra Stip Reizen Zeetours

Veel plezier met je rivier cruise! heb je vragen of opmerkingen? laat het mij hieronder weten! Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.