Wat zijn de hoogtepunten van een cruise naar Noorwegen?

Noorwegen is een schitterend land met mooie natuur en vriendelijke mensen. Heb jij er weleens aan gedacht om naar Noorwegen te gaan op vakantie met een cruise? Hier vind je 4 top bestemmingen om Noorwegen per cruise te ontdekken, en een mooie video!

Ontdek de fjorden van Noorwegen per cruise!

Als je op vakantie gaat naar Noorwegen, dan kan je met de auto gaan, en langs de mooie kustlijn van Noorwegen rijden. Bij sommige fjorden zijn uitkijkposten en heb je super mooie uitzichten.

Maar het is een hele andere en nog mooiere ervaring om de fjorden per schip te  ontdekken. Dat kan met een cruise vakantie naar Noorwegen. Hoe zo’n cruise er dan ongeveer uitziet, vertel ik je later. Daar heb je natuurlijk nog veel keuze in. Je kan namelijk zo noordelijk gaan als je zelf wilt.

noorwegen

De hele kust van Noorwegen bestaat uit fjorden, sommige gaan wel 150 kilomater landinwaarts. Er zijn  zeker 72 fjorden.

Diepste fjord is meer dan 1 kilometer diep!

Een fjord is miljoenen  jaren geleden ontstaan door de gletsjers die er toen waren en hele stukken uit de rotsen sneden. Zo ontstonden diepe inhammen en dat noemen ze nu fjorden. Het zeewater vulde de fjorden. Zo zijn er allemaal kleine stukjes ontstaan eigenlijk in de kust.

noorwegen

          Noorwegen

De fjorden zijn heel diep, de diepste en langste is de Sognefjord. Deze is meer dan een kilometer diep en gaat zeker 160 kilometer landinwaarts.

Doordat de fjorden zo diep zijn, kunnen zo’n beetje alle cruiseschepen ver de fjorden in varen. Wat natuurlijk schitterende uitzichten geeft.

De 4 top bestemmingen per cruise in Noorwegen

Wat zijn nou de mooiste plekken waar je kan komen met een cruiseschip in Noorwegen?

Noordkaap.

Het noordelijkste puntje van europa wordt traditioneel de noordkaap genoemd. Eigenlijk is het dat niet want het echte allernoordelijkste puntje ligt 600 km noordelijker van de noordkaap op de eilandengroep Frans Jozefland, en heet Kaap Fligely.

De Noordkaap bestaat uit een rots met een wereldbol deze is er in 1978 neergezet en is het symbool geworden van de Noordkaap in Noorwegen.

Noorwegen

Trouwen in Noorwegen, op de Noordkaap?

Er is een Noordkaaphal voor toeristen, en bestaat oa uit wat winkels en restaurants. ook is er een kapel en er is dus ook de mogelijkheid  om te trouwen op de Noordkaap. Wel is er maar plek voor 12 gasten!

Maar ondanks dat is het natuurlijk wel een avontuur om met een cruise naar de noordkaap te varen. Als je namelijk in de zomer gaat, ervaar je de middernachtszon. Oftewel, het word niet donker. Tussen 14 mei en 31 juli zal de zon niet helemaal verdwijnen.

Als je in Noorwegen bent, zal je merken dat hoe noordelijker je gaat, hoe langer het licht is. Totdat helemaal in het noorden het dus de hele dag licht is. In de winter is het daar dan ook meer heel even licht en heel lang donker.

Noorderlicht in de winter in Noorwegen

Maar als je in de winter gaat, heb je een hele grote kans dat je het Noorderlicht ziet. En dat is natuurlijk ook een heel mooi natuurverschijnsel. De groene vlammenzee die dansend door de lucht gaat. Probeer dan dus in de winter te gaan en het liefst niet met volle maan. Want dan is de kans minder dat je het ziet.

Norrwegen

Verschillende cruisemaatschappijen bieden cruises aan naar de noordkaap. De haven Honnigsvag is de aanleghaven van de Noordkaap.

Flaam:

Een klein dorp van maar 500 inwoners , maar toeristisch. Er leggen veel cruise schepen aan in Flaam, dat ligt aan het einde van een zijtak van het langste fjord van Europa, de Sognefjord. Er zijn hier vele leuke dingen te doen, zoals het treintje naar boven de bergen in.

Je komt onderweg langs mooie watervallen en schitterende natuur. Ook kan je zelf gaan wandelen vanaf het schip, en dan loop je door de rustige natuur van Noorwegen.

Noorwegen

                  Noorwegen

Bergen, de 2e grote stad van Noorwegen

Bergen is de tweede grote stad van Noorwegen. Een hele leuke gezellig stad van 275.000 inwoners waar je je zeker een dag goed kan vermaken. De stad ligt tussen 7 heuvels. Met behulp van een kabeltrein kan je naar 1 van de toppen van de heuvels voor een prachtig uitzicht over de haven.

noorwegen

            noorwegen

Ook als je zelf aan de wandel, genieten van de sfeer in het stadje en lopend door de stad heb je ook het ene na het andere mooie uitzicht als je wat omhoog loopt.

Ook is Bergen het vertrek en eindpunt van de oorspronkelijke postboot van cruisemaatschappij Hurtigruten, die nu trouwens ook toeristen meeneemt, hele mooie cruises en ook andere vertrekhavens heeft!

En ze hebben nu ook grotere cruiseschepen alleen voor toeristen. En het grootste schip heeft ook een kinderanimatieteam. Een cruise in noorse stijl is met deze cruisemaatschappij zeker aan te raden.

Ijsberen, gletsjers en ijsbergen in Spitsbergen

Dan komen we meteen bij de laatste top bestemming, namelijk een expeditie naar Spitsbergen en/of Jan Mayen, deze eilandengroepen vallen onder Noors toezicht en liggen ten noorden van Noorwegen.

Spitsbergen heeft een eigen munt, en een ander belastingstelsel waardoor het goedkoper is dan in Noorwegen. Er wonen afhankelijk van het seizoen 3000 to 4000 mensen verdeeld over verschillende nederzettingen.

Spitsbergen is de perfecte plek om per cruise in europa ijsberen te spotten. Er zijn verschillende cruises(expedities) die naar Spitsbergen varen, oa met Hurtigruten. Zie hieronder een video! Een groot avontuur lijkt mij!

Hurtigruten, dé cruise maatschappij van Noorwegen!

Hurtigruten is ook een leuke noorse cruisemaatschappij die oa mooie bijzondere cruises organiseert langs de kust van Noorwegen, die zo’n 2500 kilometer lang is.

Voorbeeld cruise naar Noorwegen

Hoe kan een cruise er uitzien naar Noorwegen. Als je bijvoorbeeld een korte cruise boekt van 8 dagen vanuit Amsterdam dan ga je bijvoorbeeld naar Flaam en/of Bergen in Noorwegen. En je vaart natuurlijk ook door de schitterende Noorse fjorden. Dat is afhankelijk van waar de cruise allemaal komt. Een cruise Noorwegen kan er bv zo uitzien:

Amsterdam, dag op zee, Eidfjord, Alesund, Geiranger, Bergen, Dag op zee, Amsterdam.

Ook zijn er cruises van 15 dagen die dan ook naar de Noordkaap gaan. Check hieronder voor meer info:

Eindconclusie: Noorwegen is geweldig en mag je niet missen!

Vanaf het water is alles mooier en dat is bij een cruise naar Noorwegen zeker waar. Wat mij het meeste is bijgebleven zijn de gezellige, mooie dorpjes en steden en de overweldigende schoonheid van de natuur in Noorwegen.

Zoek hier een mooie cruise naar Noorwegen!

BBI Kras
Stip Reizen Zeetours

Er is maar 1 manier om er zelf achter te komen. Of misschien heb je weleens een cruise gemaakt naar Noorwegen en wil je je ervaring met mij delen? Ik hoor het graag van je! Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.