Noorse fjorden

Als eerste wil ik je de bekendste Noorse fjorden hieronder laten zien en dan vertel ik verderop ook nog welke leuke stadjes en dorpjes je onderweg tegen kan komen op een cruise Noorse fjorden. Eerst heb ik alvast een paar mooie cruises Noorse fjorden voor je op een rijtje gezet.

Enkele mooie cruises Noorse fjorden op ‘n rij

Noorse fjorden
D. Voogt
 • Mooie cruises naar de schitterende Noorse fjorden én Noordkaap!
 • Met MSC, zij staat bekend om betaalbare cruises voor het hele gezin!
 • Verschillende vertrekdata in 2020.
 • Prijs is afhankelijk van de vertrekdatum
> Bekijk
Noorse fjorden
Norwegian Jade by Elisch
 • 15 daagse cruise naar de Noorse forden( oa het mooie Geirangerfjord!) en West Europa( met een overnachting in Dublin!)
 • Je cruist met de mooie Norwegian Jade en All inclusive!
 • Vertrek en aankomst uit en in Amsterdam op 16/05/2020
 • Prijs vanaf: 2319 euro pp.
> Bekijk
Noorse fjorden
Stavanger. Foto: Hans Peter Hein
 • 8 dagen Noorse fjorden en ook Flam, Stavanger en Oslo
 • Vertrek en aankomst uit en in Rotterdam op 18/05 en 08 juni 2019
 • Je cruist met de mooie MS Rotterdam van Holland America Line
 • Prijs vanaf 988 euro pp.
> Bekijk

Lysefjord op een cruise Noorse fjorden

Het Lysefjord ligt van deze Noorse fjorden het meest zuidelijk, namelijk vlakbij Stavanger. Lyse betekent licht en is zo genoemd door de lichte granieten wanden langs het fjord. Het fjord is op sommige plekken 500 meter diep en is 42 km lang.

Foto: Bent Inge Ask, uitzicht vanaf Preikestolen

In het Lysefjord vind je onder andere de Preikestolen en de Krejag, beide hoge rotsformaties vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over het Lysefjord. Vanuit Stavanger kan je naar deze rotsen toe. Verwacht wel een flinke klim maar natuurlijk word je flink beloond met het uitzicht:) Stavanger zelf is een superleuk gezellig stadje en telt de meeste witte houten huisjes van Europa(170)!

Cruises naar Stavanger/Lysefjord

Hardangerfjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Foto:George Lezenby

Het Hardangerfjord ligt ook in het zuiden van Noorwegen en is zo’n 170 km lang. Veel cruises varen door het Hardangerfjord. Vanaf het cruiseschip heb je natuurlijk genoeg tijd om de schitterende natuur te bewonderen. Mocht je eraf kunnen in een haven in de buurt(dorpje Eidfjord) dan kan je ook een gletsjerwandeling maken in de omgeving van het Hardangerfjord of een wandelexcursie naar de rotsformatie Trolltunga maken. Dit is ook een schitterend uitzichtpunt over het Hardangerfjord. De dichtstbijzijnde stad is Bergen.

Cruises Hardangerfjord

Eidfjord op een cruise Noorse fjorden

Het Eidfjord is een dorpje en een fjord. Het fjord is een aftakking van de eerder genoemde Hardangerfjord. Het dorpje Eidfjord ligt aan het einde van het Eidfjord. Vanaf dit dorpje kan je mooie wandelingen maken in de omgeving namelijk de hoogvlakte Hardangervidda met de schitterende watervallen zoals de Voringfossen of de 4 Husedalen watervallen.

Noorse fjorden
Foto:Smi_001

De Voringfossen waterval kan je bereiken vanaf Eidfjord. De Husedalen kan je bereiken door vanaf Eidfjord bus 990 te nemen naar Kinsarvik. Daar begint de schitterende wandeling. Reken wel ruim 5 a 6 uur!

Cruises Eidfjord

Naeroyfjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Foto: John S Y Lee, het Naeroyfjord, het langste fjord van de Noorse fjorden

Dit bijna langste fjord van Noorwegen mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst van Noorse fjorden! Het is 200 km lang, op sommige plekken erg smal en een zijtak van de Sognefjord dat het langste fjord van Noorwegen is! Het Naeroyfjord staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco. En niet voor niks! Geniet van de schoonheid van de natuur waaronder vele watervallen.


Sognefjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Het Sognefjord. Foto:Robertole80

Het Sognefjord is het langste fjord van de Noorse fjorden, namelijk 204 km lang. Het is het derde langste fjord ter wereld (Info:Wikipedia). Op het diepste punt is het fjord zeker 1300 meter! diep. Je vind het Sognefjord ongeveer 70 km ten noorden van Bergen.

Het hele gebied van het Sognefjord heeft een mild klimaat en heerlijke groene bergweiden. Daardoor staat het gebied bekend om de heerlijke geitenkaas, lamsvlees, bessen en ander fruit. Iets verderop lees je meer over waar je deze geitenkaas kan proeven;)

Cruises Sognefjord

Nordfjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Het Nordfjord. Foto: Arthur Jordan

Ook het Nordfjord is één van de vele schitterende Noorse fjorden waar je doorheen vaart op een cruise naar het noorden( of zuiden) van Noorwegen. Het ligt tussen Alesund en Olden en ook in het Nordfjord raak je niet uitgekeken op de besneeuwde bergtoppen, vele watervallen en schitterende uitzichten.

Cruises Nordfjord

Geirangerfjord op een cruise Noorse fjorden

Ook in het Geirangerfjord kijk je je ogen uit. Dit is zeker één van de mooiste Noorse fjorden vanwege de overweldigend mooie natuur, besneeuwde bergtoppen en vele watervallen waaronder de beroemde Seven Sisters. De 7 stromen die naar beneden komen zijn van één rivier en zijn het beste te zien van juli tot september of in het voorjaar. in het najaar is er de minste hoeveelheid water en soms komen er dan maar drie zussen omlaag!

Noorse fjorden

In Homlong, op loopafstand van Hellesylt ( aan het einde van het Geirangerfjord) kan je een kayak huren en de Seven Sisters kayakend bewonderen of je houd het bij alleen wandelen naar Homlong. Bij beide geniet je van de mooie natuur. In Homlong kan je wat drinken of eten.


Aurlandsfjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Undredal, Aurlandsfjord. Foto: Peter4153
 • Het Aurlandsfjord is een zijtak van het Sognefjord.
 • Er zijn mooie pittoreske dorpjes zoals Flam en Undredal.
 • In Undredal kan je plaatselijk bereide geitenkaas proeven(Vanuit Flam te bereiken).
 • In Flam kan je de één na steilste treinrit maken van Europa of geniet van de mooie natuur op de fiets of wandelend!

Trollfjord op een cruise Noorse fjorden

Noorse fjorden
Het Trollfjord. Foto:
Andreas H.
 • Het Trollfjord ligt in Noord Noorwegen en is één van de smalste Noorse fjorden.
 • Je vind dit mooie fjord tussen eilandengroep de Lofoten en de Vesteralen.
 • De natuur is hier schitterend en ruig en de Lofoten worden daarom vaak tot de mooiste eilanden ter wereld benoemd.
 • Hurtigruten is een geweldige Noorse cruisemaatschappij en veel van hun cruiseschepen doen(ook in de winter) het Trollfjord aan.
 • De bergen die het fjord omringen reiken soms wel tot 1100 meter hoog.
  Het Trollfjord is een perfecte plek om zeearenden te zien vliegen. Vanaf het cruiseschip kan je ze met een beetje geluk goed zien. Deze mooie roofvogels leven namelijk volop in dit gebied.

De mooiste dorpjes en stadjes in de Noorse fjorden op ‘n rij

Stavanger

Noorse fjorden
Het gezellige haventje van Stavanger.
Foto: p212121
 • Stavanger ligt in het zuid westen in Noorwegen en veel cruiseschepen naar de Noorse fjorden leggen hier dagelijks aan.
 • Het oude centrum is erg gezellig en bestaat uit 180 witte houten huisjes en in de hele stad zijn leuke winkeltjes, restaurants en bars te vinden.
 • Er zijn ook een aantal interessante museums te bezichtigen zoals het Noorse petroleum museum. Alle leeftijden kunnen zich hier vermaken. Stavanger heeft een groet aandeel in de off-shore olie indurstrie van Noorwegen.
 • Vroeger leefde men in Stavanger alleen van de sardientjes vangst. Alle info hierover kan je zien in het Sardientjes museum in Stavanger. Adres:Ovre Strandgate 88. Openinsstijden( di tot vrij) van 11.00 tot 15.00 en in het weekend van 11.00 tot 16.00
Cruises Stavanger

Bergen

Noorse fjorden
De vismarkt in Bergen. foto: Harvey Barrison

Bergen is denk ik wel de populairste stad in Noorwegen op een cruise naar de Noorse fjorden. Naast het bezoeken van de vismarkt met veel lokale vis en andere lekkernijen zijn er nog genoeg andere dingen te doen in Bergen op een cruise naar de Noorse fjorden. Zo heb je natuurlijk de beroemde Tyskebryggen, de handelskade met de mooie houten huizen. Deze hele wijk is trouwens zeker een bezoek waard. je vind er ook leuke restaurantjes, het Bryggens museum en mooie kunstgalerijen. Wat is er nog meer te zien in Bergen?

 • Geniet van het uitzicht vanaf de top van Mount Floyen of Mount Ulriken, waar je met de kabelbaan naartoe kan. Je kan eenmaal boven ook mooi wandelen of een kopje koffie drinken.
 • Bezoek het grootste aquarium van Noorwegen met superveel mooie vissen, pinguins, zeeleeuwen en andere spannende dieren zoals spinnen en krokodillen.

Flam

Flaam, een klein dorpje
in de Noorse fjorden. Foto:
Dave Matthews

Een klein dorpje in de Noorse fjorden is Flam. Je vind Flam aan het eind van het Aurlandsfjord. Waar in de winter misschien 100 mensen wonen, is het in de zomer een gezellige drukte. Dit komt door de vele toeristen die Flam bezoeken.

 • Flam en de omgeving is echt heel indrukwekkend. Je kan een heleboel dingen gaan doen maar als je gewoon in het dorpje en omgeving gaat wandelen of fietsen dan geniet je al met volle teugen van de mooie omgeving en natuur!
 • De treinreis in Flam is heel populair en altijd heel druk maar het is dan wel de één na steilste treinreis van Europa en je ziet onderweg veel mooie watervallen, ruige natuur etc. Vanaf het cruiseschip loop je zo naar het treinstation.

Undredal

Geitenkaas festival in Undredal

Nog zo’n leuk en klein dorpje in de Noorse fjorden en aan het Aurlandsfjord is Undredal. Met 100 inwoners en 500 geiten is het logisch dat ze hier een plaatselijke geitenkaasfabriek hebben opgezet. Hier wordt jaarlijks 10 tot 12 ton geitenkaas geproduceerd. Ook is er om het jaar eind juni een geitenkaas festival.


 • De kleinste staafkerk van Noorwegen is in Undredal. Ik ben hier vanaf Flam naartoe gelopen. Het is een paar uur wandelen maar zeker de moeite waard!
 • Naar de geitenkaasboerderij kan je vanuit Flam met de bus of een taxi.
 • Om met een cruise Noorse fjorden in Undredal te komen moet je een cruise naar Flam boeken want de schepen leggen niet aan in Undredal.

Alesund

Alesund is een kleine stad op zo’n 230 km ten noorden van Bergen en ligt ongeveer op 1/3e van de kust van Noorwegen en dan vanaf het zuiden genomen. Deze gezellige stad met leuke gekleurde huisjes is gebouwd op 3 eilanden die de belangrijke en gezellige vissershaven omringen. Het is ook een belangrijke aanlegplaats voor oa de cruiseschepen van Hurtigruten. In de zomer wordt er ook een ommetje gemaakt naar het Geirangerfjord.

Mooi uitzicht van Mnt Aksla

In het Alesunds museum kan je veel terugzien over de geschiedenis van de visserij en de scheepvaart uit de omgeving. In het gezellige centrum kan je natuurlijk veel vis eten maar je kan ook naar het Atlantis Sea Park waar je oa kan zien hoe duikers de mooiste en vreemdste vissen voeren. Voor een mooi uitzicht over de stad loop je naar Mount Aksla, waar je na 418 treden in het stadspark een super mooi uitzicht hebt over de haven en stad en waar je kan bijkomen met een lekker bakje koffie:)


Trondheim

Noorse fjorden
Trondheim. Foto: Fredrik Meling
 • Trondheim is een gezellige, sportieve en levendige stad waar veel te doen en zien is.
 • Er zijn vele musea waaronder het cultureel historisch museum, het koninklijk museum of Rockheim. hier kan je zelf muziek maken en muziek luisteren!
 • Loop door de stad en over de oude stadsbrug , bekijk de mooi gekleurde houten huizen en proef zelf de gezellige sfeer van Trondheim.
 • Bezoek de domkerk van Nidaros, één van de meest indrukwekkende kathedralen van Noorwegen!

Bodo

Het Noorderlicht in Bodo. Foto:
Manuel Bourjac
 • Tussen Trondheim en Bodo ligt de poolcirkel dus je komt al behoorlijk noordelijk als je in Bodo aanlegt op je cruise Noorse fjorden.
 • Bodo is één van de beste plekken om tussen eind september en eind maart het Noorderlicht te zien. Maar natuurlijk zie je in de omgeving op je cruiseschip ook goed het Noorderlicht.
 • In de zomer is er natuurlijk de middernachtzon, wat betekent dat het bijna niet donker wordt! Lekkere lange dagen om te genieten:)
 • In Bodo zelf is een leuk luchtvaart museum, het Norwegian Aviation Museum, met veel mooie vliegtuigen. Ook hebben ze een leuk programma voor kinderen. Daarna kan je in het restaurant was eten of drinken.
 • Ook is Bodo een leuke snelgroeiende stad waar veel kunstenaars, pottenbakkers en sieradenmakers wonen.
Cruise Noorderlicht

Tromso

Een husky slede tocht in Tromso
Foto: Chris Parker
 • Tromso is een echte universiteitsstad met 50000 inwoners en erg gezellig met de vele bars en restaurantjes!
 • Ook Tromso leent zich uitstekend om tussen eind september en maart het noorderlicht te spotten.
 • Wat ook populair is in Tromso is een honden slede tocht te maken.
 • In Tromso zelf kan je oa het noordpool museum bezoeken

Honningsvag

Honningsvag, op slechts 40 km van de
Noordkaap. Foto:Cheran
 • De meest noordelijke haven in de Noorse fjorden is Honningsvag.
 • Heel klein met maar een paar honderd inwoners maar altijd druk vanwege de vele toeristen die de Noordkaap willen zien.
 • Vanaf de haven gaan er bussen naar de noordkaap, het meest noordelijke punt van het europese vasteland. (Officieel is het meest noordelijke punt nog 1,6 km naar het noorden waar je naartoe kan lopen vanaf de noordkaap).
 • Op de noordkaap zelf zijn enkele restaurantjes, winkels en je kan er zelfs trouwen in de kapel in de Noordkaaphal.
 • In de zomer wordt het hier natuurlijk niet helemaal donker en in de winter kan je ook hier het mooie natuurverschijnsel het noorderlicht aanschouwen.

BBI Stip Reizen Zeetours TUI
Kras Dreamlines Captain Cruise

Lees hier de 22 hoogtepunten van een cruise naar Noorwegen!

Veel plezier op je cruise! Eveline