Wat doen we dit jaar met kerst schat? Een kerstcruise op de Rijn?

Ik hoorde laatst dat na de kerstdagen het aantal scheidingen stijgt. Misschien wil jij een leuke kerst met je partner en/of kinderen om dichter bij elkaar te komen? Lees dan even verder. Hier vind je de hoogtepunten van een kerstcruise op de Rijn.

Een kerstcruise op de Rijn? Waarom niet?

Foto: Ruth and Joe Barrett. Een riviercruiseschip op de Rijn.

Een kerstcruise op de Rijn is een goed idee om de drukte van je schoonouders en het drukke kerstschema te ontvluchten en eens goed tot elkaar te komen. Kerst vieren op het water( en misschien wel in de sneeuw;)) is een heel aparte ervaring die je zeker een keer wilt meemaken!

Kerstcruise op de Rijn vanuit Arnhem

Er zijn verschillende rivier cruises die vanuit Arnhem en over de Rijn afzakken naar Zuid Duitsland. Vaak kan je dan met de bus terug naar NL( dit is meestal inclusief de prijs)Populaire aanlegplaatsen zijn Dusseldorf, Koblenz en Keulen. Er zijn op een kerstcruise op de Rijn naast de gezellige kerstmarkten ook andere mooie bezienswaardigheden om te bezoeken.

Hoogtepunten Arnhem

Kerstcruise op de Rijn
Arnhem. Foto: Bjorn van Wissen

Als je een kerstcruise op de Rijn vanuit Arnhem maakt is het handig om een dagje eerder te komen. Je weet immers maar nooit of je trein vertraging heeft of dat je misschien wel autopech krijgt op weg naar je riviercruiseschip dat in Arnhem op je ligt te wachten. Daarom kan je hier een hotel boeken en dit zijn de leukste bezienswaardigheden die je kan bezoeken in Arnhem:

Burgers Zoo. Foto: Harry Kramer
 • De Eubesiuskerk. Een schitterende kerk. Je kan met de glazen panorama lift omhoog en dan geniet je van een mooi uitzicht over Arnhem vanachter de glazen balkons op 60 meter hoogte!
 • Nederlands Openlucht museum waar je op een mooie manier kan zien hoe het leven in Nederland in de loop van de eeuwen is veranderd.
 • Burger’s Zoo is een mooie dierentuin die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Er zijn 6 verschillende delen( Burgers Bush, Ocean, Desert, Mangrove, Safari en Rimba) nagebouwd voor dieren van over de hele wereld! Geopend in de zomer van 09.00 tot 18.00 en in de winter tot 17.00. Vervoer: Buslijn 3 vanaf Arnhem Centraal Station.Prijs 23,50 en 19,50 voor kinderen.

Hoogtepunten Dusseldorf op je Kerstcruise op de Rijn

Kerstmarkt in Dusseldorf. Foto: Rudi Imbregts

De meeste riviercruises op de Rijn komen in Dusseldorf zo ook een kerstcruise op de Rijn. En natuurlijk zijn de kerstmarkten super populair in Dusseldorf. Je kan s’ avonds na aankomst de stad in en van plein tot plein lopen en genieten van alle kerstkraampjes, mooie verlichting en gezellige kerstsfeer!

Kerstcruise op de Rijn
De Lambertus basiliek in Dusseldorf. Foto: Ulrich Cziollek
 • De St. Lambertus basiliek die zich bevind in de Altstad, het oude centrum van Dusseldorf is een mooie kerk om te bezichtigen. Er is oa een echte schatkamer gevuld met goud en zilver!
 • Konigsallee, om te winkelen in de sjiekste winkelstraat van Dusseldorf.
 • Rheinturm, het hoogste gebouw van Dusseldorf is eigenlijk een radio en televisie toren van 240 meter hoog met een geweldig uitzicht. Op deze hoogte vind je namelijk een panoramadek en restaurant!

Dé kerstmarkt in Keulen

Kerstcruise op de RIjn
Kerstmarkt in Keulen. foto: Lukvankerschaver

Dit is denk ik de beste kerstmarkt voor veel Nederlanders. Het is een favoriete plek om te bezoeken in Keulen op een kerstcruise op de Rijn. Daarnaast kan je natuurlijk ook:

Kerstcruise op de Rijn
Schaatsen in Keulen. Foto: Marie – Jose
 • De Dom bezoeken, de schitterende kathedraal die je hierboven op de achtergrond ziet. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over stad.
 • Met de kabelbaan de Rijn oversteken. Ook hier geniet je natuurlijk van een supergaaf uitzicht!
 • Schaatsen op de ijsbaan in Keulen.

Kerstcruise op de Rijn: Koblenz

Deutsches Eck waar de Moezel en Rijn samenkomen in Koblenz.Foto: Diethelm Scheidereit

Koblenz is de stad waar de Rijn en de Moezel samenkomen ( Deutsches Eck) en samen verderstromen zuidwaarts. Deze stad heeft een mooie rijke geschiedenis. De gezellige steegjes, pleinen met fonteinen en vele forten, burchten en kastelen in de buurt van Koblenz maken het daarom een toeristische trekpleister en ook een heel gezellige stad om even te vertoeven! Natuurlijk vind hier ook ook gezellige kerstmarkten op een kerstcruise op de Rijn maar mocht je iets anders willen zien dan zijn hier wat hoogtepunten:

Kerstcruise op de Rijn
Kasteel Stolzenfels.Foto: Polybert49
 • Kies één van de vele wijnlokalen om te genieten van heerlijke plaatselijke gemaakte wijn.
 • Kasteel Stolzenfels dat boven de Rijn uittorent is te bezoeken. Er is nu een museum in gevestigd.
 • Alte Burg is een oud kasteelhuis dat gebouwd is door de keurvorst als terugtrekoord bij opstanden van de bevolking.

Kerst in Rudesheim

Rudesheim. Foto: Clesage1

Op een kerstcruise op de Rijn kom je ook vaak in Rudesheim. Dit is een bekende wijnstad aan de Rijn. Deze kan je dan ook goed proeven in de vele wijnlokalen of terrassen in het gezellige middeleeuwse centrum. De Drosselgasse is erg sfeervol en lokt een mooie avondwandeling uit.

Kerstcruise aan de Rijn
Bromserburg en wijngaarden in Rudesheim. Foto: Ivar Struthers
 • Maak een stadswandeling waarbij je oa burchten tegenkomt zoals Bromserburg dat nu op de Werelderfgoedlijst staat van Unesco.
 • De Jakobus Kerk is ook mooi om te zien.
 • Al met al is het genieten in dit middeleeuws uitziend stadje en kijk je je ogen uit!

Afsluiting kerstcruise op de Rijn in Konigswinter

Drachenfels. Foto: Azizi Ahmad Azmin

Vanaf het dek heb je mooi zicht op Drachenfels, een middeleeuwse burcht dat op een heuvel van 321 meter ligt. Het is nu een museum. Ook kan je eenmaal aangekomen in Konigswinter mooi wandelen op deze heuvel.

Kerstcruise op de Rijn
 • Er gaat een treintje naar boven naar het kasteel, maar het is ook zeker de moeite waard om omhoog te lopen. Let wel op of het mogelijk is natuurlijk ivm het weer! Vanaf het kasteel en de rit omhoog is het uitzicht erg mooi.

Wil jij deze kerstcruise op de Rijn zelf maken?

Vanaf Koningswinter ga je met de bus terug naar Arnhem ( NL). Dat was een hele mooie kerstcruise op de Rijn! Wil jij deze kerst iets leuks doen? Boek dan snel deze of een andere mooie kerstcruise. Klik bij één van onderstaande (rivier)cruise aanbieders en zoek op kerstcruise( op de Rijn). De cruise die ik hierboven heb beschreven komt bij Kras vandaan.

Kras OAD De Jong Intra Stip Reizen

Fijne cruise! Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.