Waarom een cruise met Holland Amerika Lijn?

Nu in amerikaanse handen, maar de Holland Amerika Lijn is van oorsprong een Nederlandse rederij. Met verse bloemen aan boord, Nederlandse officieren, kapiteins én crew en het menu in het Nederlands verkrijgbaar( op verzoek).

Holland AMerika

www.Flickr.com, verse bloemen aan boord van de MS Koningsdam by www.sunnycruise.de

Wil je meer weten over Holland Amerika, de schepen en het eten? Lees dan vooral verder en waan jezelf alvast aan boord van 1 van de luxe schepen van Holland Amerika.

Update 28 maart 2018

Vanaf maart 2018 wordt er op de cruiseschepen van Holland Amerika de live show “Planet Earth II In Concert” Gelanceerd. Dit is een combinatie van een live muziek met prachtige beelden van BBC Earth op de achtergrond. Deze show begint vanaf nu eigenlijk op de MS Koningsdam, MS Eurodam, MS Maasdam, MS Nieuw Amsterdam, MS Oosterdam, MS Rotterdam, MS Veendam, MS Westerdam en MS Zuiderdam. Eind april draait het op alle cruiseschepen van Holland Amerika. Ben je benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk de video hieronder:

De geschiedenis van de HAL

De Holland Amerika Lijn is opgericht in 1871 als “NV Nederlandsche Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij(NASM)”(Bron Wikipedia). Omdat in 1875 de Nieuwe Waterweg werd geopend, werd Rotterdam een belangrijke haven van Europa. Vanaf toen werd er steeds meer naar New York gevaren. Daardoor werd in de volksmond steeds meer gesproken over de Holland Amerika lijn. Die naam is in 1973 officieel in gebruik genomen. De Holland Amerika Lijn NV.

Holland Amerika

Cruise terminal Rotterdam

De cruise terminal in Rotterdam werd en word nog steeds gebruikt als aankomst- en vertrekhal van de de cruise schepen, niet alleen van Holland Amerika, maar van alle cruise schepen die in Rotterdam aanleggen.  De cruise terminal bevind zich aan de Wilhelmina pier in Rotterdam. Het is altijd leuk om de cruise schepen te zien binnenvaren en aanleggen. Zeker een bezoekje aan Rotterdam waard!

Holland Amerika

www.Flickr.com, de Cruise Terminal Rotterdam by Frans Berkelaar

Het oude hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn is nu Hotel New York, aan de Koninginnenhoofd te Rotterdam. Klik hier voor de bereikbaarheid van de Cruise Terminal in Rotterdam.

De MS Rotterdam van Holland Amerika

Het eerste schip van Holland Amerika was De SS Rotterdam. Deze is gebouwd in 1873. Daarna zijn er nog 5 gebouwd. De 5e ligt nu in Rotterdam als hotel/restaurant permanent aan de kade. De 6e MS Rotterdam is nu in de vaart. Lees hier de 5 redenen om een cruise te maken met dit mooie cruiseschip!

holland amerika

Foto:Flickr.com, de MS Rotterdam by Richard Johnson

Daarnaast heeft Holland Amerika nog 13 mooie middelgrote schepen. Varierend van 800 passagiers op de Prinsendam tot 2650 op de allernieuwste Koningsdam.

De Koningsdam is in april 2016 in de vaart genomen en kan ruim 2600 passagiers vervoeren. Dit schip is echt ultraluxe. Je cruist hier echt in stijl. Vier sterren PLUS.

holland amerika

               holland amerika

Foto’s: Holland Amerika

De Nieuw Statendam, Zaandam, Volendam, Veendam, Prinsendam, Oosterdam, Amsterdam, Zuiderdam, Rotterdam, Noordam, Nieuw Amsterdam, Eurodam en Westerdam zijn de andere schepen.

Het kleinste schip de Prinsendam heeft als voordeel omdat het wat kleiner is dat het juist daardoor in havens kan komen waar de grotere schepen niet kunnen komen. Zo zie je, alles heeft een voor- en een nadeel.

4 sterren en 1 plus bij Holland Amerika

Alle schepen van Holland Amerika hebben 4 sterren. Alleen de Koningsdam heeft 4 sterren een plus. Je baadt je dus in luxe en weelde aan boord van alle cruiseschepen.

De verhouding bemanning/passagier is gemiddeld 1 op 2 tot 1 op 2,5. Op de nieuwe Koningsdam bijvoorbeeld bedienen 1025 bemanningsleden de 2650 passagiers. En op de kleinere Prinsendam kunnen er  835 passagiers, en 443 bemanningsleden. Dat is ene verhouding van 2 op 1. Je kan dus wel stellen dat er op alle schepen een goede persoonlijke service is.

Holland Amerika met Spa retreat en gezins staterooms!

Wat de Koningsdam ook bijzonder maakt, is het aanbod uit 9 verschillende soorten suites en staterooms. Hieronder de gezins stateroom. Met prive steward. Zodat je optimaal kan genieten van privacy met je hele gezin.

En niet te vergeten natuurlijk, terwijl je kinderen deelnemen aan het kinder animatie programma van Holland Amerika, kunnen jullie ouders naar de Spa Retreat. Dit is een afzonderlijke ruimte, buiten, waar jullie ook in alle privacy kunnen ontspannen en spa behandelingen kunnen krijgen.

Onvergetelijke entertainment bij Holland Amerika

Niet alleen op de Koningsdam maar op alle schepen van Holland Amerika hebben ze geweldige entertainment. Van Wervelende dans shows tot een heus Blues cafe. Wel verschilt het per schip welke bars en openbare gelegenheden er zijn. Informeer daar dus wel goed naar bij het boeken.

Om je een indruk te geven, dit is wat er op de Koningsdam te doen is:

Hier vertel ik wat er in de video te zien is:

 • The Lincoln Stage Center: waar wereld artiesten optreden met de mooiste klassieke muziek.
 • Bill board on Board; Oftewel de “piano bar” aan boord. Leuke samenwerking tussen artiest en publiek maakt dit tot een avond om nooit te vergeten met muziek van 50 jaar terug tot nu.
 • Queens Lounge: BB king Blues club. Live Blues rechtstreeks van Memphis, nu aan boord!
 • World Theater: geweldig mooi theater met panorama schermen om je heen rondom.

In de video zeggen ze dat in april het schip gaat varen, maar dat was april 2016. het schip is ondertussen al gedoopt door Koningin Maxima en cruist al lekker over de wereld!

Dineren in stijl:”As you wish Dining”

Ook Holland Amerika Lijn gaat mee in de flexibelere etenstijden. Er zijn verschillende opties om te eten op de schepen. En in veel restaurants heb je ook de opties om te eten wanneer je wilt.

 • Het Hoofd restaurant; Voortreffelijk eten, heerlijke gerechten gecreeërd door Meester Chef kok Rudi Sodamin, krijg je in het hoofd restaurant. Voor het diner zijn er twee opties; vaste zitting en open zitting. Bij vaste zitting eet je elke dag om de zelfde tijd en aan dezelfde tafel. Er is een zitting om 5:45 en een late zitting om 08.00 uur. Als je kiest voor de open zitting kan je of reserveren tot 04.00 voor die avond of gewoon s’avonds binnenlopen in het hoofdrestaurant. Eten in het hoofdrestaurant is inbegrepen bij de cruiseprijs.
 • The Pinnacle Grill: is een restaurant met creatieve en bijzondere menu’s Je hebt de keus uit verantwoord rundvlees en eersteklas visgerechten. U kunt al het beste reserveren tijdens het boeken van uw cruise voor diner. Een diner kost hier 35 dollar. Lunch kunt u wel gewoon aan boord reserveren maar de diners zijn eerder vol dus kunt u die beter eerder al reserveren. Dit restaurant is ook op elk schip. Op de MS Rotterdam en de MS Eurodam biedt dit restaurant als extra 1 avond aan met drie michelin sterren Jonnie Boers” Proef van de Librije“. Verfijnde smaakvolle keuken. Een diner kost hier 60 dollar.Een ook kunt al als u hier wilt eten het beste al reserveren bij het boeken.

Holland Amerika

Foto:Flickr.com, The Pinnacle Grill by Roel De Lange

Tiramisu om nu al je vingers bij af te likken bij Holland Amerika:)

 • restaurant Canaletto; eten in italiaanse sferen met overheerlijke echte italiaanse gerechten. Zoals bijvoorbeeld echte italiaanse tiramisu, om je vingers nu al bij af te likken;)  Een diner kost hier maar 15 dollar. Ook het liefst zo vroeg mogelijk reserveren.
 • Tamarind Restaurant; Dit restaurant is alleen op de ms Nieuw Amsterdam, ms Eurodam en de ms Koningsdam. U kunt hier oosters eten in stijl. Onder het genot van superuitzichten omdat je op het bovenste dek eet, geniet je van gerechten uit Japan, China en Zuid oost Azie.
 • Master Chef’s room: Alleen op de ms Amsterdam word t op bepaalde avonden een 7 gangen diner geserveerd gebaseerd op gerechten van Meeste chef Kok Rudi Sodamin. De kosten zijn 89 dollar , inclusief de wijn. U kunt aan boord reserveren.

Gerechten van 2 top koks samen bij Holland Amerika

 • Le Cirque: Op alle cruises word op 1 avond de pinnacle Grill omgetoverd inde gezellige sferen van een combi eetcafe/restaurant. De twee meesterchefs(Rudi Sodamin en Craig Hopson, chek kok van Le Cirque in Den Haag), hebben hun culinaire handen ineen geslagen en wat er komt is subliem eten. Dit kan je dus ook proeven aan boord en wil je niet missen! Een diner kost 49 dollar per persoon.
 • Lido Restaurant. gelegen op het Lido dek kunt u hier ontbijten, lunchen en dineren. U heeft de keuze uit buffet en a la carte. Ook kunt u heerlijk buiten eten. S’ avonds is er bediening aan tafel en kunt u ook kiezen uit gerechten uit het hoofdrestaurant. Eten hier is inbegrepen bij de cruise.
 • Dive In Terrace Grill. Frietjes, hamburgers, en taco,s kunt u hier krijgen, en op het terras buiten eten als u wilt bij het zwembad. Dit is ook inbegrepen bij de cruise.

Holland Amerika

Foto:Flickr.com, de Lido op de MS Rotterdam by Dim Lamp

Pizza en Dutch high Tea bij Holland Amerika!

 • Slice Pizza: Voor een overheerlijke zuid italiaanse pizza kunt  u hier terecht. Ook inbegrepen bij de cruise.
 • Roomservice is 24 uur per dag beschikbaar. Ook inbegrepen in de prijs.
 • En er zijn bijna altijd overal kleine hapjes beschikbaar. Elke middag is er bijvoorbeeld een Dutch(jawel) High tea in het hoofdrestaurant. Er is ijs in het Lido, hors d’oeuvres(oftewel kleine salades) tijdens het cocktailuur en late snacks voor de lekkere trek na het eten.
 • Er zijn kookdemonstraties, wijnproeverijen en persoonlijke kooklessen. Dit verschilt per schip.

Drankenpakket en fooi bij Holland Amerika Lijn

 • Een Coca Cola pakket op de Koningsdam en Nieuw Statendam voor 8 $ pppd. De naam zegt het al. Onbeperkt frisdrank.
 • Het Quench Beverage Package: Voor 17,95 $ pppd. Een pakket voor alle frisdrank, non alcoholische cocktails, fruitsap, flesjes water, specialiteitenkoffie en bier.
 • Het Signature Package: Voor 54,95$ pppd heb je een hele ruime keus uit geselecteerde bier, wijn, cocktails, frisdranken en koffie met ene maximum van 15 stuks per dag. De maximum prijs is 11$. Is het drankje duurder dan 11$ dan moet je de volledige prijs apart betalen.
 • Het Elite Beverage Package: voor 59,95$ pppd mag je alle drankjes drinken( inclusief sterke drank) met een max van 15 per dag en tot een prijs van 15$ per drankje. Ook hier moet je als het drankje duurder is dit apart betalen.

Alleen de mini bar in je suite valt er niet onder. Het is niet verplicht hoor, je kan ook alle drankjes apart betalen. Je kan altijd als je aan boord bent, alsnog een drankenpakket aanschaffen( op de 1e dag).       holland amerika

 • Stel je gaat als gezin cruisen, dan kunnen  de 1 en 2e persoon een drankenpakket nemen, en dan moeten de kinderen een frisdrankpakket afnemen.
 • Een pakket is per persoon. Je mag niet voor andere personen bestellen.

Alle drankjes en het drankpakket word verhoogd met 15 % service toeslag. En aan het eind van de cruise word ook fooi in rekening gebracht. Dit is 11,50 $ per dag per persoon en voor een suite is dat 12,50 $ per dag.

Wil jij een offerte aanvragen of meer info?

Kijk bij één van de onderstaande cruise aanbieders voor mooie cruise met Holland Amerika:

Kras.nl, Stipreizen of Zeetours.nl

Vragen of wil je je ervaring delen? Laat het mij weten! Ik hoor het graag! Veel plezier! Eveline

De bronnen van mijn foto’s zijn CruiseImageLibrary van de Hal en Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.