Wat is Freestyle cruisen en wat zijn de voordelen tov “ouderwets” cruisen?

Freestyle cruise, weleens van gehoord? De meeste cruise schepen staan bekend om hun formele sfeer. Maar niet allemaal! Wil jij ook een cruise vakantie houden maar dan op een informele manier?

Hier vind je informatie en wat geschiedenis over cruisen en een VIDEO over de nieuwe manier van cruisen die een aantal jaar geleden is geintroduceerd door één cruisemaatschappij, de Norwegian Cruise Lines,hetzogenaamdeFreestyle cruisen.

De geschiedenis van cruisen

Een cruise reis maken was in het begin toen het eerste cruiseschip ter water ging, een vakantie voor de adel. Dan spreken we over 1844, toen de Francesco I als eerste schip begon met het organiseren van cruise vakanties voor de “gewone” bevolking.

De “gewone” bevolking was de adel, omdat alleen zij de prijzen konden betalen van een cruise vakantie. Deze eerste cruise reizen gingen voornamelijk over de middellandse zee.

In de tweede helft van de 19e eeuw werden de cruise schepen steeds populairder. Waren het in het begin nog schepen die ook gebruikt werden voor post of goederen, het was pas in 1900 dat de  cruise schepen puur allleen voor toeristen gingen varen. Zo luxe als dat ze nu zijn, waren ze toen nog niet. Maar voor die tijd natuurlijk was het alsnog een  grote luxe als je op een cruise reis mee kon!

De Holland Amerika Lijn organiseert eind 19 eeuw de allereerste cruise vakantie vanuit New York. Daarnaast heeft natuurlijk HollandAmerika bijna 1 miljoen emigranten vervoerd van Amsterdam naar Amerika. De Rotterdam was een beroemd stoomschip wat al vanaf 1872 heen en weer voer tussen Amsterdam en New York.

Freestyle cruise

Andere manier van cruisen met freestyle cruisen

Door de opkomst van de vliegtuigen, werden de cruise schepen luxer en groter gemaakt om toeristen te blijven te trekken.  Met het groter worden van de cruise schepen en nog steeds grote luxe, is nu wel de cruise vakantie wat meer ingeburgerd. Het is niet meer per se alleen voor de rijke onder ons.

Als jij een gemiddeld inkomen hebt, en op zoek gaat naar leuke aanbiedingen, kan jij zeker slagen om een goede prijs te krijgen voor een luxe cruise vakantie.

Hierdoor is een andere manier van cruisen ontstaan. Er is meer keuze in de mate van luxe. Je kan het zo luxe maken als je zelf wilt, of dat je het kan veroorloven.

Andere levensstijl = anders cruisen

Maar ook is er een vraag ontstaan naar een manier van cruisen die net even anders is. Een manier waar je niet alle regeltjes hoeft te volgen. Zo laat eten, dat en dat dragen. Misschien doordat de gemiddelde leeftijd van de cruiseganger omlaag is gegaan van rond de 54 naar tussen de 40 en 45, de eisen ook wat veranderen.

Misschien ook door onze levensstijl. We willen meer de dingen doen zoals wij willen zonder ons aan allerlei regels te houden.We willen ons best wel optutten voor het diner maar wel als het ons uitkomt en niet omdat het dan en dan moet. De cruise industrie stapte hierin door onder ander het concept Freestyle te introduceren.

Norwegian Cruise Lines heeft  nu Freestyle cruisen op de meeste cruiseschepen waaronder de Norwegian Getaway. Andere cruisemaatschappijen volgen langzaam, waaronder de Princess Cruises, die nu op 1 schip het Freestyle concept heeft lopen.

De wat meer traditionele cruisemaatschappijen zullen misschien niet zo snel overgaan, misschien omdat de clienten die ze nu hebben juist van deze manier van cruisen houden.

Formeel versus informeel( Freestyle)

Op oa de Holland Amerika Lijn schepen en Cunard is nog steeds de sjieke formele sfeer. En toegegeven, dat heeft ook zeker zijn charme.  Elke avond optutten en in je mooiste kleding naar het diner.

Op alle cruises is er minimaal 1 gala avond, maar op de grotere schepen kan je altijd als je daar geen zin in hebt, naar een open buffetrestaurant. Op de kleinere schepen heb je soms geen andere optie. Dus het is noodzaak om dat goed na te vragen voordat je boekt.

Vaste zitting versus open zitting.

Niet alleen op Holland Amerika maar op de meeste cruise schepen heb je regels betreft kleding en de tijden dat je kan eten. Vaste zittingen zijn op de meeste schepen van toepassing in het hoofdrestaurant.

Bij vaste zittingen eet je elke avond aan dezelfde tafel en met dezelfde(soms onbekende) mensen.

Omdat op grote schepen niet iedereen tegelijk kan eten in het hoofdrestaurant zijn er vaak twee zittingen.

Een vroege zitting tussen 17.00 en 18.00 en een late zitting van 20.00 tot 21.00. Het kan per schip of cruisemaatschappij wat verschillen. Ook hebben sommige grote cruisemaatschappijen twee vroege zittingen en twee late zittingen. Hoe laat jij wilt eten, geef jij op bij je boeking van je cruise en dat blijft de hele cruise geldig. Dan kan het zo zijn dat jij de hele cruise met vreemde mensen aan dezelfde tafel eet.

Er zijn ook op steeds meer cruise schepen met specialiteiten restaurants met open zittingen. Dan kan je zelf bepalen waar, met wie en hoe laat je gaat eten. Dan betaal je iets bij in het restaurant waar je gaat eten. Dit kan zijn tussen de 5 en 30 euro p.p.

Freestyle cruise met Norwegian

Norwegian Cruise Lines heeft het Freestyle cruisen uitgevonden. In 2010 werd voor het eerst het Freestyle cruise concept ingevoerd.

Bij een Freestyle cruise op enkele schepen van Norwegian kan je dus kiezen uit veel grote en kleine restaurants op het schip. Ook in de hoofdrestaurants kan je binnenlopen wanneer je wilt en dragen wat je wilt.

Je kan dus altijd en overal eten met wie je wilt,  soms met wat bijbetaling, maar je hoeft je niet meer te houden aan vaste tijden(alleen natuurlijk de openingstijden van het restaurant zelf).

freestyle cruise

Dit betekent dat je bij NCL ook s’avonds  in je korte broek in de meeste restaurants mag eten. Alleen als je in de specialiteitenrestaurants gaat eten dan wordt er wel verwacht dat je in een nette kleding komt eten. Maar je galakleding kan je thuis laten.

En onder nette kleding verstaan ze voor de man en nette broek en blouse. En voor de vrouw een nette broek, jurk of rok met blouse en/of jasje.

Video Freestyle cruise

Maar Freestyle is dus heerlijk flexibel cruisen. Je kan inderdaad je nette gala jurk en smoking thuis laten.

Er is vaak nog wel 1 gala diner tijdens de cruise maar die kan je omzeilen door in 1 van de restaurantjes te eten of aan het buffet aan te sluiten.  Buffetrestaurants zijn vaak ook voor ontbijt, lunch en diner open en bieden heerlijk eten.

En wat is jouw ervaring? Ga jij liever Freestyle cruisen? Of wil jij op de “ouderwets” manier een cruise vakantie maken?

Voordelen van een Freestyle cruise op een rijtje!

  • Freestyle cruises richten zich op een jonger publiek en/of mensen die van afwisseling houden.
  • Er kan gegeten waar, hoe laat en met wie je zelf wilt.
  • Ook is de dresscode veel minder strict.

Wil jij zelf een Freestyle cruisen maken?

Dan kan je hier bij onderstaande cruise aanbieders zoeken naar een Freestyle cruise bij Norwegian Cruise Line. Ik hoor graag je ervaringen!

Zeetours of Kras of Captain Cruise

Veel plezier op je Freestyle cruise! Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.