Frankrijk

Lekkere franse wijn, heerlijk frans eten, gezellige pittoreske dorpjes waar op de dorpspleinen en parken wordt “gejeudebouled”, mooie kustlijnen en interessante steden. Frankrijk heeft voor iedereen wel iets moois. Frankrijk heeft diverse cruisehavens, zowel groot als klein. Aan de Middellandse Zee en natuurlijk ook aan de Atlantische oceaan. In Frankrijk wordt Frans gesproken maar sommige mensen spreken ook engels, vooral in de toeristische gebieden. De munteenheid is de euro.

Frankrijk
Petanque oftewel jeu de boule in Frankrijk is erg populair. Foto: Jimsawthat

Cruisehavens Frankrijk

  • Ajaccio( Corsica)
  • Bordeaux
  • Cannes
  • Le Havre
  • Marseille
  • Nice
  • Saint- Tropez
  • Toulon
  • Villefranche-Sur-Mer

Ajaccio

Frankrijk
Foto: Pullkatt

Deze havenstad ligt op Corsica, het eiland ten zuiden van Frankrijk in de Middellandse Zee. Corsica is een supermooi eiland en wordt vaak bezocht op een cruise door de Middellandse Zee. De cruisehaven is op loopafstand van het centrum van de stad die vooral bekend is als geboorteplaats van Napoleon Bonaparte.

Bordeaux aan de westkust van Frankrijk

Frankrijk
Foto: Remy Jeanette

Bordeaux ligt aan de westkust van Frankrijk aan de Atlantische oceaan en is ook erg populair bij cruises naar het noorden of naar het zuiden van Europa. Het zijn vooral de kleinere cruiseschepen die Bordeaux bezoeken omdat de kade 262 meter lang is en echt super grote cruiseschepen kunnen hier niet aanleggen. Toen ik met Seabourn in Bordeaux kwam liep ik zo vanaf de aanlegkade de boulevard op en het mooie centrum in!


Cannes aan de riviera van Frankrijk

Frankrijk
Foto: Nuwandalice

In deze luxe stad aan de franse riviera is geen cruisehaven maar de cruiseschepen gaan voor anker voor de kust van Cannes. De passagiers van de cruiseschepen worden met de tenderboten aan de wal gebracht. Het zijn vooral kleinere cruiseschepen die Cannes bezoeken. Vanaf Cannes kan je eventueel een bezoek brengen aan Monaco of Nice maar je kan natuurlijk ook deze stad zelf bekijken. Ga voor een koffie iets de stad in(weg van de boulevard als je betaalbare prijzen wilt hebben:)

Cruises vanaf Cannes vind je hier.

Le Havre(westkust)

Le Havre: Foto: Lumer Photo Passion

Deze mooie stad aan de westkust van ( noord) Frankrijk wordt steeds poplulairder voor cruises om te bezoeken. Ook vertrekken er steeds meer cruises vanuit de moderne cruise terminal van le Havre. Het centrum van Le Havre zelf staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en heeft dus ook mooie bezienswaardigheden. Daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis om Parijs vanuit Le Havre te bezoeken. De cruise terminal van Le Havre ligt op slechts 2,5 km van het centrum van de stad.

Cruises vanaf Le Havre vind je hier.

Marseille aan de zuidkust van Frankrijk

In deze mooie stad in het zuiden van Frankrijk ligt de cruise terminal iets verder van net centrum af. Je vind de cruise terminal van Marseille in het havengebied.De pier waar de cruiseschepen aanleggen is port 4. Wel is er super makkelijke verbinding tussen de cruise terminal en het centrum. Vanaf het cruiseschip kan je over het groene voetpad naar de ingang van de haven lopen. Daar staan taxi’s, openbare bussen en een shuttle bus naar het centrum, station of vliegveld. Zelf ben ik de haven uitgelopen en heb ik daar buiten een tram naar het treinstation genomen. Dat was goed te doen.

Cruises vanuit Marseille varen voornamelijk in de Middellandse Zee. Kijk hier voor een mooie cruise vanuit Marseille(Frankrijk). En lees hier meer info over Marseille!

Nice, het middelpunt van de Riviera

Frankrijk
Foto: S Kaya

Deze stad vormt samen met Cannes, St Tropez en Monaco het middelpunt van de franse Riviera. Het Sjiek de friemel gebied van Frankrijk ūüôā Heel leuk vind ik zelf om rond te slenteren en te genieten van het sjieks om je heen! Er zijn natuurlijk nog andere mooie bezienswaardigheden dan de mooie motorjachten;) Het oude centrum van Nice is erg mooi met oa een mooie kathedraal en de haven zelf is natuurlijk ook heel gezellig! Ook is het park bovenop de heuvel van de stad erg ontspannend met een mooi uitzicht over de stad! De haven waar de (kleine)cruiseschepen aanleggen heet Port Lympia en ligt in het centrum van de stad. Je loopt zo Nice in. De promenade langs de Midellandse Zee is ook erg populair en een wandeling zeker waard. Vanuit Nice kan je makkelijk met het openbaar vervoer naar Cannes of Monaco.

Leuke tours in Nice

St. Tropez

Foto: Stephen_ffm_96

Ook St Tropez is natuurlijk een bekende stad in Frankrijk, gelegen aan de zuidkust van Frankrijk. Voor vele mensen de hotspot te be! Maar ook het binnenland is de moeite waard met mooie natuur en pittoreske franse dorpjes. De cruiseschepen die in St. Tropez aanleggen zijn vaak wat kleiner, de haven is erg klein en de cruiseschepen gaan voor anker in de haven voor de kust. De passagiers worden dan met de tenderboten naar de wal gebracht. Erg mooi ook is het kerkje van St. Tropez.

Toulon

Foto: Tristan Farsac
Foto: Galdo Trouchky

Toulon ligt aan de zuidkust van Frankrijk, tussen Marseille en St. Tropez in. Toulon zelf is een hele mooie stad met een mooi historisch centrum. Als je met een groot cruiseschip aankomt, dan kom je aan in La Seyne-sur-Mer. Dat is aan de andere kant van de baai in Toulon en vanuit hier kan je makkelijk met openbaar vervoer of taxi naar de stad toe. Kleinere cruiseschepen leggen vaak aan in de stad zelf. Dan ben je op loopafstand van het historisch centrum van Toulon. Neem zeker een kijkje bij het mooie opera gebouw ( en de één na grootste van Frankrijk)!Je kan er ook voor kiezen om een uitje te maken naar één van de andere steden aan de kust zoals Marseille of St. Tropez. Ook de kleine dorpjes landinwaarts zijn leuk zoals Cassis en Bandol.

Villefranche sur Mer

Frankrijk
Foto: Natalie Lauro

Dit mooie stadje aan de zuidkust van Frankrijk is ook zeker een populaire cruisehaven. Er kunnen geen cruiseschepen aanleggen aan een kade. Daarom wordt er geankerd voor de kust. Dan worden de passagiers met de tenderboten aan de wal gebracht. Je komt aan de wal bij Port de la Sante. Dit ligt in het centrum. Van hieruit kan je het mooie stadje gaan verkennen. Stap niet meteen op de trein naar Nice want VSM heeft ook zeker mooie bezienswaardigheden zoals bv vele kleine kunstgalerijtjes die je in de vele steegjes tegenkomt. Galerie Injae zit op de Rue de L’eglise 17 B. Voor kunstliefhebbers:) En de citadel is ook zeker een bezoek waard.