Fooi aan boord van een cruiseschip? Klik hier voor alle info!

Wil jij weten hoe het zit met de fooi aan boord en de servicetoeslag? Hier vind je per rederij de info wat je moet betalen en hoeveel. Lees snel verder:) Laatste update: 12/05/2020.

Waarom betalen we fooi aan boord?

Het is zo dat deze nog bovenop de cruiseprijs komt en deze is per rederij verschillend. Bij sommige cruisemaatschappijen is het al inclusief de cruiseprijs.  Die zal ik verderop ook benoemen.

De fooi gaat naar het personeel aan boord en wordt van harte gewaardeerd. Uit eigen ervaring weet ik dat het personeel aan boord van een cruiseschip keihard werkt om het de gasten zoveel mogelijk naar hun zin te maken en dat het salaris niet altijd even hoog is als men van buitenaf misschien denkt. Daarom des te meer wordt de fooi van harte op prijs gesteld en deze wordt ook door de cruisemaatschappij automatisch op je boordrekening bijgeschreven. Deze betaal je dan aan het eind van je cruise. Het kost je heel wat overtuigingskracht als je bv vanwege een hele slechte service van die fooi wilt afzien! En daarbij benadeel je dus ook het andere personeel. Alles op een rijtje over de fooi:

 • Deze gaat naar het personeel aan boord.
 • Het bedrag(dollars of euros) wordt automatisch op je boordrekening bijgeschreven en wordt per persoon en per dag gerekend.
 • De fooi betalen is verplicht.
 • Bij sommige cruisemaatschappijen is deze al inclusief de cruiseprijs. Die zal ik hieronder ook benoemen.

Fooi

De crew aan het werk om het schip superschoon te houden:) by Steven Scott

Fooi per rederij

Hier onder lees je waar deze uit bestaat en vind je een overzicht van de fooi per rederij. Ook geef ik aan of deze al inbegrepen is in de cruiseprijs of niet en of je extra service toeslag moet betalen. Deze wordt berekend over de drankjes. (Voor meer info over drankenpakket, klik hier)

Fooi

Hiermee bedoel ik de fooi die dus door de cruisemaatschappijen op je boordrekening word bijgeschreven, afhankelijk van het feit of die wel of niet inbegrepen is in de cruiseprijs. Deze komt, zoals hierboven uitgelegd, ten goede aan het personeel op het cruiseschip.

Service toeslag

De service toeslag is wettelijk vastgesteld en wordt berekend over alles wat je aan boord koopt( bv. drankjes, kleding, spabehandelingen). Daar komt het eigenlijk op neer. Dit is een bedrag van 15% en komt dus nog bovenop de prijs. Dit is verstandig in gedachte te houden als je een cruise boekt. Als je een all inclusive cruise boekt waar de fooi en drank is inbegrepen betaal je dus alleen die servicetoeslag voor de drankjes die niet zijn inbegrepen in de all inclusive formule! Deze service toeslag komt ook ten goede van het personeel.

Duidelijk?  Bijvoorbeeld je boekt een cruise met Norwegian All inclusive. De fooi en de meeste maaltijden en drankjes zijn inbegrepen maar je wilt naar een specialiteitenrestaurant want je hebt iets speciaals te vieren. Hier betaal je een kleine toeslag voor. Ook wil je een hele dure speciale wijn of champagne. Over de prijs van die speciale wijn/champagne wordt dan dus nog wel die 15% of 18% servicetoeslag gerekend.

Extra fooi

Als je zeer tevreden bent of gewoon nog wat extra’s wilt geven aan degene die jou zo goed helpt of bediend dan kan je natuurlijk ook altijd nog een extra fooi geven bovenop de service charge. Toen ik werkzaam was in de spa van Seabourn gebeurde het regelmatig dat ik nog wat extra tip kreeg bovenop de service charge en dat is natuurlijk heel fijn en een extra motivatie om nog beter je best te doen voor de gasten:)

Fooi Aida

Deze is inbegrepen in de cruiseprijs. Bij Aida hanteert men de semi all inclusive formule. Ook zijn de maaltijden in de hoofdrestaurants en de tafeldrank inbegrepen in de cruiseprijs. Je betaalt geen service toeslag!

Azamara Club Cruises

Bij Azamara Club Cruises is deze inbegrepen in de cruiseprijs. Er wordt dus geen extra fooi berekend. De servicetoeslag is 18% die wordt gerekend over drankjes/services en diensten en in spaanse en italiaanse wateren komt daar nog 8% bovenop.

Fooi Carnival

Carnival rekent voor gasten in een hut 12,95 $ per dag per persoon en voor gasten in suites 13,95$ per dag per persoon. Dit bedrag wordt aan het eind van je cruise op je boordrekening bijgeschreven. De servicetoeslag van 15% wordt gerekend over de drankjes die je drinkt.

Celebrity Cruises

Celebrity Cruises hanteert een fooienbeleid en rekent 15,50$ per nacht per persoon voor een stateroom, 16 dollar pppd voor Concierge of Aqua klasse en 19$ voor alle suite gasten. De service toeslag bedraagt 18% en wordt over het eindbedrag van de drankjes berekend aan het eind van je cruise.

Fooi Celestyal Cruises

Bij deze leuke cruisemaatschappij die voornamelijk in Griekenland, Turkije en Kroatië vaart is de fooi inbegrepen in de cruiseprijs.

Fooi Costa Cruises

Bij Costa Cruises zijn is deze per 10 april van dit jaar, 2018, inclusief de cruiseprijs. De hotel service toeslag is bij bepaalde pakketten ook inclusief.

Cruise & Maritime Voyages

Hier betaal je 7 pond per persoon per nacht op cruises tot 16 dagen. Op langere cruises betaal je 6 pond persoon per nacht. Dit bedrag wordt door de cruise maatschappij op je boordrekening bijgeschreven en dien je te betalen eind van de cruise( met credit card).

Crystal Cruises

Deze is bij Crystal Cruises inbegrepen bij de cruiseprijs. De service charge over de drankjes hoef je je ook niet druk te maken want de drank is ook inclusief de cruiseprijs.

Cunard

Cunard hanteert het bedrag van 11,50$ voor gasten in hutten en 13,50$ voor Suite gasten. Ook hier geld een service toeslag van 15% over de drankjes.

Disney Cruise Lines

Bij Disney betaal je 13,50$ per persoon per nacht. De service toeslag over de drankjes is 15%.

Fooi Hapag Lloyd Cruises

Bij Hapag Lloyd is die inbegrepen in de cruiseprijs. Extra fooi wordt natuurlijk gewaardeerd en is je eigen keuze. De service toeslag bedraagt ook 15%.

Hurtigruten

Bij Hurtigruten is deze niet inbegrepen en ook niet verplicht. Wel gewaardeerd natuurlijk en je mag naar eigen inzicht fooi geven. Ik durf niet te zeggen of er een service toeslag over de drankjes wordt berekend aangezien je die in noorse kronen moet betalen. Ik kan het ook niet vinden op hun website.

Fooi Holland Amerika Lijn

Nu is het nog 13,50$(hutten) en 15$ (suites) ,maar dit wordt per 1 december 2018 verhoogd naar 14,50$(hut) en 16$(suite) per persoon per nacht. De tarieven gaan in op of na elke cruise die vertrekt op of na 1 december 2018. De service toeslag is 15%. Bij vertrek uit een spaanse haven geld een extra 8% tot na een half uur na vertrek.

Fooi MSC Cruises

Bij MSC Cruises betaal je de volgende tarieven:

 • Cruises binnen Europa, Franse Antillen en Cuba: 10 euro per persoon. Kinderen van 3 – 11 betalen 5 euro.
 • Cruises in het caribisch gebied, Noord en Zuid Amerika, Zuid Afrika en Midden Oosten: 12,50$(dollar). Kinderen van 3 – 11 betalen 6,25 $.

De service toeslag bedraagt 15%.

Fooi Norwegian Cruise Lines

Deze is inbegrepen in de all inclusive cruises en er wordt 15% service toeslag berekent over de de drankjes die je apart nog afrekent. Maar veel drank is all inclusive alleen de allerduurste drankjes niet.

Fooi Oceania Cruises

Je betaalt 16$ voor een hut en 23$ voor een suite bij Oceania Cruises. Er is een service toeslag van 18% over de drankjes.

Fooi Phoenix Reizen

Deze mag je geven naar eigen inzicht. Gewaardeerd word een bedrag van ongeveer 5 euro per dag per persoon. Hier geld een service toeslag van 7%.

Fooi Ponant

Deze is NIET inclusief de cruiseprijs. Het is optioneel(niet verplicht) maar het is wel gebruikelijk om een fooi van 10 a 12 dollar per dag pp te geven(Bron:Ponant). De laatste dag van je cruise wordt er een envelop op je bed gelegd in je suite of stateroom. De drank is inbegrepen in de cruiseprijs dus er is geen service toeslag over de drankjes.

Fooi Princess Cruises

Voor een hut betaal je 13,50$ per persoon per nacht aan fooi, 14,50$ voor een minisuite en 15,50$ voor een suite. Deze zijn alleen aan boord te betalen. De service toeslag is 15% over de drankjes.

Fooi Pullmantur

Bij Pullmantur is de fooi inbegrepen in de cruiseprijs.

Fooi Regent Seven Seas Cruises

Deze is inbegrepen in de cruiseprijs. Ook zijn alle drankjes inbegrepen in de cruiseprijs.

Fooi Royal Caribbean International

Hier betaal je 14,50$ voor in een hut en 17,50$ aan fooi in een suite per persoon per dag. Deze kunnen aan boord worden betaald en worden ook gebruikelijk op je boordrekening bijgeschreven aan het eind van je cruise. De service toeslag is 18% over de drankjes die je gebruikt.

Fooi Seabourn

Bij Seabourn is dit ook het geval. De fooi is inbegrepen in de cruiseprijs en alle drank(behalve de allerduurste) is inclusief de cruiseprijs.

Fooi SilverSea

Ook bij Silversea is deze inbegrepen in de cruiseprijs en ook alle drank is hier inbegrepen.

Fooi Star Clippers

Bij Star Clippers bedraagt deze 8 euro per persoon per nacht. Deze wordt aan het eind van je cruise bijgeschreven op je boordrekening. De service toeslag is 15%.

Fooi Variety Cruises

Deze is niet verplicht maar gewaardeerd word ongeveer tussen de 10 en 14 euro per dag  of tussen de 13 en 16 $ per dag per persoon.

Fooi Windstar Cruises

Deze bedraagt 11 euro per persoon per dag. De service toeslag bedraagt 15%.

Kom je eruit?Vragen?

Heb je nog vragen over een bepaalde cruisemaatschappij of heb ik er één gemist? Laat het mij weten op eveline@debestecruisegids.nl

Op zoek naar een cruise?

Kras Stip Reizen Zeetours

Of kijk onder het kopje cruise aanbieders

Groetjes en een fijne cruise! Eveline

PS: Wees slim en boek een hotel voor en/of na je cruise.

6 gedachten over “Fooi aan boord van een cruiseschip? Klik hier voor alle info!

 • juni 15, 2019 om 6:11 am
  Permalink

  Ik hoorde laatst van iemand dat je op de boten van MSC Cruises af kunt zien van de vaste fooien. Je geeft dit aan bij de receptie en dan regel je het verder zelf met het personeel. Is dit waar of wordt je er erg op aangekeken. Ik vind 10 euro pp nogal veel.

  Beantwoorden
  • juni 15, 2019 om 12:33 pm
   Permalink

   Hoi Henk, dank je voor je bericht. Ik snap dat het nogal veel lijkt 10 euro pp maar kijk eens wat je er allemaal voor krijgt! En ik weet eerlijk gezegd niet of dat kan bij MSC Cruises. Ik heb weleens gehoord dat het kan maar dat je een behoorlijk goede reden moet hebben( bv. hele hele slechte service) om er vanaf te zien. Anders lukt het niet zo makkelijk. De fooi komt ten goede van de hard werkende crew en voor hun is die fooi een deel van hun salaris. Daarom wordt er niet vrolijk op gereageerd. Ik vond het altijd heel fijn om de extra fooi te ontvangen. En ga je dan de hele cruise zoeken naar een reden om die fooi niet te hoeven betalen? Dat is toch zonde van je cruise! Groetjes Eveline

   Beantwoorden
  • juni 16, 2019 om 8:05 am
   Permalink

   Hoi Henk, ik heb nog even nagedacht. Waarom boek je geen cruise met Aida of Norwegian? Daar zit de fooi bij de cruiseprijs inbegrepen! Groetjes en fijne dag! Eveline

   Beantwoorden
  • augustus 12, 2019 om 6:38 pm
   Permalink

   Bij celebrity cruises en Holland america kun je de tips cancellen en ervoor kiezen deze zelf uit te delen (of niet) msc geen ervaring mee

   Beantwoorden
   • augustus 14, 2019 om 1:30 pm
    Permalink

    Dank voor je bericht. Ik zal het eens navragen en dan kom ik er nog op terug. Groetjes Eveline

    Beantwoorden
   • augustus 14, 2019 om 1:52 pm
    Permalink

    Hoi Henk, ik heb navraag gedaan bij de HAl en het is niet mogelijk de fooi zomaar te cancelen en er zelf voor te kiezen om die wel of niet uit te delen. De fooi wordt aan boord op je cruiserekening bijgeschreven en alleen aan boord kan je mits je een heeeeele goede reden hebt( bv uitzonderlijk slechte service) bij de receptie misschien regelen dat je er onderuit komt. Maar cruisemaatschappijen ( en de crew) gaan er over het algemeen van uit dat iedereen de fooi gewoon betaalt. Het hoort gewoon bij je cruise. Deze verplichte cruise gaat ook naar de crew en zij werken er hard voor. Naar mijn weten wordt bij MSC en Celebrity dezelfde policy gehanteerd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.