Cruise vanuit Italië

Italië is een belangrijk land in de Middellandse Zee. Dit omdat er veel cruises vetrekken naar zowel de oostelijke als de westelijke Middellandse Zee. En het land zelf is natuurlijk ook niet te versmaden dus als je een ( mini) cruise vanuit Italië wilt combineren met een citytrip in één van de romantische steden lees dan vooral verder. Hier vind je belangrijke info waaronder de belangrijkste vertrekhavens en enkele bezienswaardigheden in en rondom deze steden.

Cruise vanuit Italië: Bari

Cruise vanuit Italië
Bari. Foto: Viaggiatore de 2 soldi

Deze havenstad aan de oostkust van Zuid – Italië is een populaire plaats voor cruises. Er zijn ook een aantal ferrykades maar de cruiseschepen leggen aan naast het oude gedeelte van de stad. Bari heeft een echte Italiaanse sfeer en er zijn ook nog eens super mooie bezienswaardigheden in en rondom Bari. In 10 minuten loop van de haven de oude stad in.

Vanaf het vliegveld Bari naar de cruise terminal.

Het handigst is een taxi als je met veel bagage onderweg bent. Een taxi is ongeveer 30 a 40 euro naar het centrum en de cruise terminal is iets verder dus zal de prijs iets hoger zijn. ( Pin mij niet aan de prijs vast, dit is een aanduiding). Je kan ook met de bus ( 16) naar het Centraal station en daar met bus 20 naar de cruisehaven. Het vliegveld van Bari ligt op 12 km ten zuidwesten van de stad.

Hoogtepunten Bari

 • Via delle Orechiette oftewel het pastastraatje in het oude gedeelte van Bari mag je niet missen. Met eigen ogen en mond kan je zien en proeven hoe de pasta door de Italiaanse dames wordt gemaakt.
 • Ook in de oude stad bevinden zich oa mooie kerken, vele smalle straatjes met veel was! en de schitterende St Nicolaas kathedraal. Je kijkt je ogen uit!
 • De beroemde Trulli huisjes met de aparte kegelvormige daken zijn te vinden in Alberobello. Vanaf het station gaan bussen en treinen. Je komt bij het station met bus 20 vanaf de cruisehaven.
Cruises vanuit Bari
Cruises met Bari als tussenstop

Cruise vanuit Italië: Brindisi

Cruise vanuit Italië
Brindisi op een cruise vanuit Italië. Foto: 1nine8four

Deze havenstad ligt in het zuidoosten, helemaal in de laars van Italië zoals men dat noemt. Het is een belangrijke haven voor ferries naar Griekenland en voor cruiseschepen. Het is ook een mooie Italiaanse stad met een rijk historisch centrum. Voordat de Romeinen er woonden was Brindisi van de Grieken en hier zie je nog veel overblijfselen van in de stad. Het vliegveld ligt zo’n 7 km van het centrum en vervoer tussen het vliegveld en de haven is makkelijk omdat de cruisekade zo’n beetje in het centrum ligt. Met een bus of taxi ben je er zo. En het is makkelijk om vanaf de cruisehaven zo de oude stad in te lopen als je dag in Brindisi bent met je cruise.

Enkele bezienswaardigheden Brindisi

De mooie kathedraal in Brindisi.Foto: Reise nach Apulien
 • De bekende Romeinse zuil die het einde van de weg van Rome naar Brindisi markeert zie je bovenaan de trap van het Sant’Oronzo plein.
 • De schitterende kathedraal die gebouwd is in de Romeinse stijl is uit de 9e eeuw en heeft nog een mooie mozaieken vloer die gedeeltelijk nog te bewonderen is.
 • Het kasteel uit de 12e eeuw dat nu gebruikt wordt door de Italiaanse zeemacht is ook een mooi oud historisch gebouw en vrij toegankelijk om te bezoeken!
 • In de buurt van Brindisi vind je ook de beroemde trulli huisjes, in Alberobello.
Cruises die Brindisi aandoen
Cruises vanuit Brindisi

Cruise vanuit Italië: Civitavecchia

Cruise vanuit italië
Civitavecchia, de toegangs poort tot Rome. Foto: Cucombrelibre

Niet alleen is Civitavecchia een belangrijke cruisehaven waarvan je makkelijk naar Rome kan reizen, deze stad zelf is ook super interessant. Stap dus zeker niet meteen op de trein naar Roma want hier kan je je ook prima vermaken.

Cruise terminal Civitavecchia

De uitgang van de cruise terminal is op loopafstand van het centrum van Civitavecchia. Vanaf je cruiseschip kan je met een pendelbus naar de uitgang van de haven. Of andersom als je vanaf het station van Civitavecchia komt dan is er een pendelbus van de ingang van de haven naar je cruiseschip toe. Lopen van het station naar de haven is 20 minuten maar met bagage is een bus misschien handiger. Er rijden pendelbussen.

Vanaf het vliegveld naar cruisehaven Civitavecchia

Er zijn twee grote vliegvelden in de buurt van Civitavecchia( afstand 70 en 90 km) en van beide kan je makkelijk met een trein of bus naar Roma Ostiense of Roma Termini waarvandaan de treinen naar Civitavecchia rijden. Wil je snel vanuit Civitavecchia naar Rome? Dat kan met de Civitavecchia Expresstrein, speciaal voor cruisegangers die Rome willen bezoeken op één dag vanuit Civitavecchia. Voor meer info over deze Express trein, klik hier.

 • Vanuit Civitavecchia vertrekken deze treinen om 8.35 (doordeweeks), 9.10( zondag) en elke dag om 10.15 naar Roma San Pietro( voor het Vaticaan) en verder naar Roma Ostiense).
 • Vanuit Rome is het s’ middags terug om 15.37 en 16.30 vanuit Ostiense en 15.37 en 16.38 vanuit San Pietro.
 • Kaartjes voor deze express trein zijn te koop bij de uitgang van de haven( kosten 10 euro heen 15 euro retour).
 • Er rijden ook gewone treinen naar Rome maar deze doen er langer over omdat ze in veel tussenstations stoppen.

Hoogtepunten Civitavecchia

 • Het archeologisch museum,
 • De kathedraal van de stad is erg mooi en
 • de oude binnenstad is omringd door een mooie stadsmuur waar je ook overheen kan lopen. Erg mooi voor het uitzicht.
 • Iets buiten de stad is een aquapark, Aquafelix, leuk voor met kinderen!
 • Er zijn thermen, (natuurlijk verwarmde baden voor de goede gezondheid! ) vlakbij het aquapark.
Cruises vanuit Civitavecchia Civitavecchia als tussenstop

Cruise vanuit Italië: Genoa

De haven van Genoa. Foto: Alberto Gentile

De grote stad Genoa ligt aan de noordwestkust van Italië. De cruisehaven van Genoa is vrij groot en er vertrekken veel cruiseschepen, vooral van Costa Cruises en MSC Cruises. Maar ook andere cruisemaatschappijen komen of vertrekken hier natuurlijk. Vanaf het vliegveld van Genoa kan je het beste een taxi nemen naar de cruiseterminal, dat is het handigst. Het vliegveld ligt ongeveer 10 km van de cruise terminal vandaan. Wil je eerst naar de stad voor een paar dagen Genoa, dan ga ja naar natuurlijk naar het centrum. Dit is zeker aan te raden want het centrum van Genoa staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van Unesco! Overal zie je mooie oude gebouwen en prachtige kunst.

Enkele bezienswaardigheden in Genoa

Foto: Sandromars
 • De Via Garibaldi mag je niet missen als je van paleizen houd en mooie oude gebouwen. Verschillende paleizen vind je hier zoals Rosso, Bianco en Doria Tursi. Je ziet er prachtige kunstwerken, schilderijen , wandkleden en keramiek van verschillende kunstenaars.
 • De oude haven is kleurrijk en gezellig met ook veel toeristische bezienswaardigheden zoals het aquarium en museum Galata( een groot Maritime museum over de geschiedenis van de zeevaart van Genoa).
 • De San Lorenzo kathedraal aan de Piazza da Lorenzo is gebouwd in verschillende stijlen omdat in de loop van de jaren( eeuwen) er delen zijn bijgebouwd of verbouwd. Dat maakt het een prachtig stukje architectuur. In de kathedraal zijn veel schilderijen te zien en de as van Johannes de Doper bevind zich in het museum.
Cruises vanuit Genoa
Met tussenstop Genoa

Cruise vanuit Italië: Napels

De haven van Genoa. Foto: Hans De

Napels is een supergrote echte Italiaanse stad in het midden van Italië aan de westkust en zeer populair voor cruises. De havens is dan ook erg groot maar is wel op wandelafstand van het oude centrum van Napels. Er is hier veel te doen, zien in de stad zelf maar ook in de omgeving. Misschien handig om wat eerder te komen voordat je cruise vanuit Italië vertrekt in Napels. Kijk hier voor een goedkoop hotel. Het vliegveld van Napels ligt zo’n 7 km buiten de stad en er zijn goede busverbindingen met het centrum en de cruise haven.

Enkele hoogtepunten in Napels

Cruise vanuit Italië
Pizza in Napels. Foto: Jvjd
 • Kasteel Nuovo is een mooi kasteel uit de 13e eeuw. Binnen vind je veel kunst en heilige voorwerpen.
 • De vulkaan Vesuvius is te zien vanuit de stad en rookt af en toe nog maar echte uitbarstingen zijn er niet meer. Met de trein kan je ernaartoe en het laatste stukje loop je met een gids.
 • De pizza is uitgevonden in Napels dus ga zeker de stad in en eet de échte pizza!
 • Pompeii is een oude Romeinse stad die door ene uitbarsting van Vesuvius werd bedolven onder de lava en daarom zo goed bewaard is gebleven. Een bezoek is ook zeker aan te raden.
Cruises vanuit Napels Met tussenstop Napels

Cruise vanuit Italië: Venetië

Op een cruise vanuit Italië: Venetië. Foto: Herve Simon

Een cruise vanuit Italië met als vertrekhaven Venetië is erg populair en veel mensen kiezen ervoor om nog even in Venetië te blijven voor of na de cruise om deze romantische stad te bekijken. De aanlegkades voor de cruiseschepen liggen op zon 4 kilometer van het centrum. Tussen de vliegvelden en de cruise haven is een goede trein- en busverbinding of je kan een taxi nemen. Soms zijn er gratis shuttle bussen.

Enkele bezienswaardigheden Venetië

Glas in Murano. Foto: Edgard V.
 • Een gondeltocht is natuurlijk erg leuk en hierbij zie je meteen alle mooie plekjes, vaar je onder de oudste brug van Venetië door ( Rialtobrug) en proef je de sfeer van Venetië.
 • Het San Marcoplein met de San Marco basiliek, het Dogepaleis( dat nu een museum is) en de klokkentoren.
 • Wat ook leuk is, is om naar het kleine eilandje Murano te gaan en de glasblazers in de werkplaatsen aan het werk te zien!

Cruise vanuit Italië: Sardinië

Dit mooie eiland ligt aan de westkust onder Corsica en hoort bij Italië. De belangrijkste cruise haven is Cagliari maar er zijn nog andere kleinere havens waar ook veel cruises komen. Lees voor alle info voor een schitterende cruise vanaf Sardinië dit bericht.

Cruise vanuit Italië: Sicilië

Ook dit eiland hoort bij Italië en hier vertrekken cruises of komen cruiseschepen langs en leggen aan voor één dag in de mooie havens. Wil jij meer lezen over de cruisehavens op het prachtige Sicilië, klik dan even hier.

Stip Reizen Zeetours TUI
Kras Dreamlines Captain Cruise

Veel plezier op je cruise vanuit Italië! Eveline