8 dingen die je Niet moet doen op een cruise vanaf Havana+de Hoogtepunten:)

Waarom zou je een cruise vanaf Havana maken? Dompel je onder in de rijke geschiedenis van Cuba en ondervind zelf de mix van cultuur, muziek, rum, sigaren, architectuuur en de vele tegenstellingen die Havana heeft. Hier vind je de hoogtepunten van Havana en 8 dingen die je NIET moet doen op  je cruise vanaf Havana!

Voordat je op cruise gaat even dit (visum) regelen!

Als jij op je cruise vanaf Havana vertrekt, is het belangrijk dat  je op tijd je visum voor Cuba aanvraagt! je mag namelijk het land niet in per schip of vliegtuig zonder een geldig visum en paspoort. Dus belangrijk! Check je geldigheid van je paspoort en vraag je visum aan. Hier kan je makkelijk een visum regelen.

Proef de sfeer in Havana

Met een cruise vanaf Havana leer je én Havana goed kennen en je komt ook nog op andere mooie plekken in het caribisch gebied. In dit bericht lees je de hoogtepunten van Havana en verderop licht ik ook één cruise vanaf Havana verder uit.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Havana by Evgenia Anastasiadou

Veel cruises vanaf havana hebben één of meerdere overnachtingen in Havana zodat je dus ook het nachtleven kan proeven!

Havana is de hoofdstad van Cuba en heeft zijn eigen authentieke sfeer.  Mensen leven veel buiten door het heerlijke klimaat(gemiddeld 25 – 30 graden). Tussen juni en november is de kans op regen het grootst. Ook is er dan een kleine kans op orkanen maar die zijn meestal snel weer overgewaaid.

Slenteren over de Malecon

Soms slaan de golven over de rand van de boulevard Malecon, wat een mooie gezicht geeft. De Malecon is een boulevard van 8 km lang waar men wandelt, geniet van het uitzicht, nieuwe liefdes ontmoet en wegdroomt bij een ondergaande zon;)

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, de Malecon by Patrick Denker

Foto;Flickr.com, de Malecon bij mooi weer:) by David Gil

Muziek, sigaren en rum:)

De sensualiteit en de aroma’s om je heen als je in Havana uit  het vliegtuig bent gestapt en in Havana rondloopt, doen je meteen alles van thuis vergeten en laten je intens genieten van deze bijzondere stad. Bekende bands van Cuba zijn natuurlijk Compay Segundo en Bueno VistaSocial Club. Een bekend nummer is Chan Chan..

De bevolking deinst niet terug om heerlijk te dansen en te genieten met een rum en een sigaar van de overal aanwezige vrolijke muziek. Vooral in de wijk Vevado word nog vaak uitbundig gedanst.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, muziek en bandjes op straat in Havana by Brandon Atkinson

Ernest Hemingway route en museum

Cruise vanaf havana

In Bar la Florida dronk Ernest Hemingway zijn dagelijkse Mojito en kreeg hij inspiratie voor zijn vele boeken. Hij woonde en schreef vele boeken in deze opzwepende stad. Er is ook een Ernest Hemingway route waarbij zijn favoriete plaatsen worden bezocht  en er is ook een museum. Foto links by Momo(met Ernest), Flickr.com.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Bar La Florida, Havana by Jorbasa Fotografie

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Finca Vigia het huis van Ernest Hemingway by Bruce Tuten

Het straatbeeld in Havana

Door het handelsembargo dat was opgelegd aan Cuba viel veel handel stil in die tijd. men kon oa geen auto onderdelen meer invoeren van de VS en en je ziet dit terug in de oude cadillac’s die rond rijden, sommige blits opgeknapt maar met soms onderdelen van andere automerken zoals Lada of Trabant.

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, het straatbeeld in Havana by Mokastet

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Joen Lutz, straatbeeld in Havana

Architectuur

Wat je ook terugziet in het straatbeeld zijn de vele kleurrijke koloniale gebouwen. Bijvoorbeeld op La Plaza Vieja in oud Havana zie je veel koloniale gebouwen. Hier werden oa stierengevechten, feesten én de executies gehouden die werden gadegeslagen door de rijke bevolking vanaf hun balkons.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, La Plaza Vieja by Terje Grimsgaard

in de wijken van Havana zie je ook gebouwen en huizen die helaas niet goed zijn onderhouden vanwege het gebrek aan geld. Maar gelukkig niet allemaal(zie foto onder).

Foto:Flickr.com, straatbeeld by Jorge Lutz

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, een bar in Havana by Ewan Munro

Museo de la Revolucion

In 1959 vond de Cubaanse revolutie plaats onder leiding van Fidel Castro die daarna president werd van Cuba. Op moment van de revolutie was de macht van Cuba in handen van dictator Batista, die sterke banden had met de VS en waarvan voornamelijk hij en de hele rijken beter van werden. Door de communistische gedachtegang van Fidel werden de verhoudingen met de VS verbroken en door het handelsembargo kwam Cuba in een isolement. De banden met Rusland werden versterkt.

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, een foto in het museum de la Revolucion van Bit Boy

Op dit moment is de broer van Fidel Castro president en zijn de banden met de VS ook weer iets soepeler. Er mogen oa weer amerikanen naar Cuba reizen waardoor de sfeer verandert.

In het mooie paleis waar de dictator Batista woonde zit nu een museum over de Cubaanse revolutie en de geschiedenis van Cuba. Het is een supermooi gebouw, van binnen én van buiten.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Museo de La Revolucion by Momo

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, het plafond in Museo de la Revolucion by Chris

Plaza de la Cathedral

Aan dit mooie plein met de kathedraal van Havana is het ook altijd gezellig met veel straatartiesten en kraampjes met mooie handgemaakte kunst. Natuurlijk is de Catedral de san Cristobal ook te bezichtigen. Binnen vind je oa veel mooie schilderijen van een franse schilder, genaamd Vermay en graven van beroemde mensen.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com de Cathedral de San Cristobal van binnen by Pedro Szekely

Plaza de La Revoluzion

Het beroemde plein waar Fidel Castro de bevolking toesprak is dit plein van de revolutie. Ook staat het beeld van Cuba’s nationale held Josi Marti hier. Hij was een van de leiders tijdens de cubaaanse onafhankelijkheidsoorlog(1895 – 1898). Verschillende ministerie gebouwen en de bibliotheek staan ook aan het plein. Ook ontgaat de afbeelding op éen van de gebouwen je niet snel.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, Plaza de la Revolucion by Javier Ignacio Acuna Ditzel

Het fort “Castillo Del morro”

Dit fort bij de ingang van de haven beschermde vroeger de ingang van de haven tegen piraten. Later werd het gebruikt als gevangenis voor politieke gevangenen. Nu doet het dienst als museum en er zitten ook wat winkels en restaurantjes.

Cruise vanaf havana

Foto van het fort en de ingang van de haven by Dan Lundberg, www.Flickr.com

Mojito on the beach!

Natuurlijk zijn er ook gewoon mooie stranden in de buurt van Havana, zoals het Playa de L’Este, het strand op 20 minuutjes van de stad en waar ook veel lokale bevolking komt. Zie jij jezelf al zitten met een Mojito op het strand tijdens je cruise vanaf Havana?;)

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, Playa de L’Este by Ilker Ender

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, met een Mojito op het strand bij Havana by Radicaldesi@ymail.com

Dingen die je NIET moet doen!

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kan doen op je cruise vanaf Havana. Probeer de volgende dingen te vermijden(bron:Cruisecritic.com):

Breng geen US dollars maar euro’s

Het omwisselen van is dollars op Cuba gaat je veel extra geld kosten omdat er vaak een extra 13% op de wisselkoers op zit. En als je slim bent, probeer dan alvast bij je cabin steward wat CUC’s(cuban convertible pesos, spreek uit kooks) te wisselen. Als hij/zij er al vaker geweest is heeft hij/zij misschien nog wat pesos liggen  zodat je de meeste tijd kan halen uit je tijd aan wal ipv in de cruise terminal om geld te wisselen. Je kan ook geld wisselen in de meeste hotels. Nu is het waarschijnlijk logisch dat je euro’s meeneemt vanuit NL, maar breng in ieder geval geen dollars!

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, het geld in Cuba, pesos of “Cuc’s” by Elite Limo

Vergeet geen wc papier en een fles water mee te nemen vanaf het cruiseschip

De hygiene op de openbare toiletten zijn misschien niet overal zoals je het gewend bent in Nl. De Hygiene laat soms te wensen over. Neem daarom altijd voor de zekerheid wat wc papier, handsanitiser én een flesje water mee. Het water omdat het warm is op Cuba en het daarom goed is om veel water te drinken. Het water op Cuba is niet drinkbaar.

Maak geen foto’s of video’s van mensen zonder vooraf te vragen en achteraf te tippen!

Op straat in Havana zie je veel aparte mensen die je misschien wilt fotograferen, zoals een omatje die op de stoep een sigaar zit te roken of een straatartiest of muzikant. Het is gebruikelijk om eerst toestemming te vragen voordat je een foto neemt en om daarna een kleine fooi van een paar cuc’s te geven.  Ook zal je straatverkopers  aantreffen die zich voordoen als artiest of muzikant maar eigenlijk geld aan je willen verdienen. Als je dat niet wilt, zeg duidelijk No, gracias en loop weg.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, vrouwen op straat in Havana die een sigaar roken by Jochen Hertweck

Stel geen Té directe vragen

Stel je hebt aardige cubanen ontmoet en je wilt wat meer over hen te weten komen. Vragen of ze communist zijn is misschien een wat te directe manier om meer over hun leven te weten te komen. Probeer het wat opener met bijvoorbeeld hoe het leven  voor hun ouders was. Stel open vragen die de cubanen wat meer ruimte geven om te antwoorden op hun eigen manier.

Verwacht geen makkelijke rolstoeltoegang etc

Voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten en een cruise vanaf Havana maken zullen in Havana het beste af zijn met iemand die met hen meegaat en die hen helpt met de rolstoel cq ondersteunt met lopen. Er zijn vaak geen liften in gebouwen, en de stoepen kennen geen rolstoelopgang zoals in NL.  Maar hulp is er soms wel hoor, ook door vreemden🙂  De meeste gebouwen zijn van voor 1950 en zijn niet of nauwelijks gerenoveerd of aangepast aan minder validen.Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com by United Methodist Church News

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com by Jose Manuel Azcona,  een bicitaxi is natuurlijk ook een goede uitkomst voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Wees niet bang om alleen op pad te gaan!

Cuba en Havana zijn veilig en het deert niet om alleen op pad te gaan, weg van de crowds en de massa van het cruiseschip mocht je dit leuk vinden! Niks is leuker vind ik zelf om in mijn eentje op pad te gaan in een vreemde stad en zo de locals te leren kennen. Met een paar woorden spaans of een boekje spaans op reis kan je je ook nog makkelijk uit de voeten maken:), voor het geval men geen engels spreekt.Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com by Jose Manuel Azcona

Houd niet standvastig vast aan je plannen

Het is Cuba en er kunnen zomaar dingen veranderen, sluiten of er is een landelijke  energiestoring die alles stillegt. De schips – excursie kan opeens zomaar niet door gaan etc. Wees flexibel, relax en “Go with the flow”.

Mis de Tropicana show niet!

Deze wervelende show met dans en zang is geweldig. Al jaren word deze show gehouden(vanaf 1939) en het verveelt nooit. Er is een under de stars theater en bij slecht weer verhuist men naar binnen. Het is iets prijzig maar er zit  champagne en een fles rum bij de prijs inbegrepen;) Boek hier alvast de sneluitverkochte tickets. Adres: 72/e 45 y linea del Ferrocarril, marianao, Havana, email: comercial@tropicanapayresline.com

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, Tropicana Havana by Abudoma

Cruise vanaf havana

Foto:Flickr.com, Tropicana show by Barbara Griffin Robinson

Wil jij een cruise vanaf Havana maken?

Er zijn oa bij MSC cruises vanaf Havana met één of meerder overnachtingen in Havana zodat je ruim de tijd hebt deze mooie stad te ontdekken. En op deze cruises zie je nog meer exotische eilanden zoals Jamaica! De onderste cruise aanbieders bieden cruises vanaf Havana aan. Je kan meer info krijgen, een offerte aanvragen of meteen boeken.

Cruise vanaf Havana

Foto:Flickr.com, MSC cruiseschip in de haven van Havana by Tom Killroy

Info Of Boeken Bij HCC Cruises 

Info Of Boeken Bij Kras.nl

Veel plezier Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.