Cruise naar Frankrijk

Frankrijk
Petanque oftewel jeu de boule in Frankrijk is erg populair. Foto: Jimsawthat

Lekkere Franse wijn, goed Frans eten, gezellige pittoreske dorpjes waar op de dorpspleinen en parken wordt “gejeudebouled”, mooie kustlijnen en interessante steden. Frankrijk heeft voor iedereen wel iets moois. Frankrijk heeft diverse cruisehavens, aan de Middellandse Zee en natuurlijk ook aan de Atlantische oceaan. Op een cruise naar Frankrijk of langs één of meerdere havens in Frankrijk kan je genieten van de mooie Franse cultuur, natuur en het lekkere Franse eten( inclusief wijn)!.

In Frankrijk wordt Frans gesproken maar sommige mensen spreken ook Engels, vooral in de toeristische gebieden. Voor meer contact met de lokale bevolking op een cruise excursie is een boekje Frans op reis handig. De munteenheid is de Euro.

Cruise naar Frankrijk: Ajaccio

Ajaccio op Corsica. Een favoriete haven op een cruise naar Frankrijk. Foto: Mike Mc Bey.

Deze havenstad ligt op Corsica, het eiland ten zuiden van Frankrijk in de Middellandse Zee. Corsica is een supermooi eiland en wordt vaak bezocht op een cruise naar Frankrijk of de Middellandse Zee. De cruisehaven van Ajaccio is op loopafstand van het centrum van de stad die vooral bekend is als geboorteplaats van Napoleon Bonaparte.

Hoogtepunten Ajaccio

 • Een mooie kunstcollectie ( oa schitterende schilderijen en standbeelden) is te zien in het Museum voor Schone Kunsten, Musee Fesch.
 • Naast dit museum vind je de graftombe van de familie Bonaparte waaronder de ouders van Napoleon. Het heet Chapelle Imperiale ofwel de Keizerlijke Kapel.
 • Een mooi beeld van Napoleon vind je in de stad op Piazza Palmiers. Hier vind je mooie palmbomen voor wat schaduw en een groot standbeeld van Napoleon Bonaparte midden op het plein. Een favoriet spot van de lokale bevolking.

Cruise naar Frankrijk die in Ajaccio komt?

Zoek voor een mooie cruise die in Ajaccio ( onder westelijke Middellandse Zee) komt:

Captain Cruise Dreamlines Zeetours

Cruise naar Frankrijk: Bordeaux

Cruise naar Frankrijk
De aanlegkade vlakbij het centrum van Bordeaux. Foto: Xavier Buaillon

Bordeaux ligt aan de westkust van Frankrijk aan de Atlantische oceaan en is ook erg populair bij cruises naar het noorden of naar het zuiden van Europa. Het zijn vooral de kleinere cruiseschepen die Bordeaux bezoeken omdat de kade 262 meter lang is en echt super grote cruiseschepen kunnen hier niet aanleggen. Toen ik met Seabourn in Bordeaux kwam liep ik zo vanaf de aanlegkade de boulevard op en het mooie centrum in!

Hoogtepunten Bordeaux

 • De basiliek St. Michel is een mooie kerk in een kleurrijke wijk, beide zeker een bezoek waard. De wijk is naar de kerk genoemd en is niet te missen vanwege de hoge klokkentoren die er naast staat. Deze staat naast de kerk en je kan 228 treden omhoog lopen om te genieten van een super uitzicht over de haven, de rivier de Garonne en de stad.
 • De opera ofwel het Grand Theatre ligt aan de Place de la Comedie en is van binnen en buiten schitterend. Het is geopend van 12.00 tot 18.30 en je kan zelf rondwandelen of een rondleiding nemen (maar die zijn afhankelijk van voorstellingen). Je kan natuurlijk ook van te voren een voorstelling boeken (mocht de cruise dit toelaten qua tijd).
 • Bordeaux en omgeving staat bekend om de wijnen en dan is het natuurlijk interessant om een wijnchateau te bezoeken inclusief wijnproeverij!op een cruise naar Frankrijk.Sommige cruises hebben een overnachting in Bordeaux en dan heb je tijd voor een mooie wijnexcursie. Dat is oa deze fietstocht in en rondom St. Emilion onder begeleiding van een lokale gids! Kijk hier voor meer info bij City Spotters. ( ps: vervoer van Bordeaux naar St. Emilion (45 km) en kan makkelijk per trein of bus).

Cruise naar Frankrijk die in Bordeaux komt?

Zoek bij deze cruise aanbieders ene mooie cruise en zoek op Bordeaux als tussenhaven. Er zijn ook cruises die vanaf NL naar de Middellandse Zee gaan en vaak in Bordeaux komen. Daar kan je ook op zoeken.

Captain Cruise Dreamlines Zeetours

Cruise naar Frankrijk: Cannes

Frankrijk
Foto: Nuwandalice

In deze luxe stad aan de Franse Riviera is geen aanlegkade maar de cruiseschepen gaan voor anker voor de kust van Cannes. De passagiers van de cruiseschepen worden met de tenderboten aan de wal gebracht. Vanaf Cannes kan je eventueel een bezoek brengen aan Monaco of Nice maar je kan natuurlijk ook deze stad zelf bekijken. Ga voor een betaalbare koffie iets de stad in(weg van de boulevard als je lagere prijzen wilt hebben:)

Hoogtepunten Cannes

 • De beroemde boulevard waar de jet set zich begeeft heet Boulevard de La Croisette. Hier vind je de duurste hotels, de twee jachthavens met de mooiste jachten en het congres gebouw waar elk jaar het film festival word gehouden. Ga zelf flaneren op de boulevard of drink een(duur) kopje koffie op een terras en kijk naar de flaneerders én jachten!
 • Je kan natuurlijk ook naar het strand in Cannes. Langs de boulevard zijn de stoelen van de hotels die aan de boulevard liggen wat duurder. Loop deze boulevard af dan kom je op Boulevard du Midi en daar vind je publieke stranden.
 • Wil jij naar het oude gedeelte van Cannes? Dan kan je door de wijk Le Sequet omhoog lopen richting het kasteel en dan loop je door de smalle middeleeuwse straatjes richting Place de La Castre. In het kasteel is nu een museum gevestigd.
 • Marche de Foreville is de gezellige overdekte markt waar ook de plaatselijke bevolking haar boodschappen doet. Er zijn ook leuke terrasjes eromheen. Je vind deze markt aan Rue de Marchee Foreville.

Cruise naar Frankrijk die in Cannes komen of vertrekken vanaf Cannes?

Dreamlines Stip Reizen Zeetours

Cruise naar Frankrijk: Le Havre(westkust)

Cruise naar Frankrijk
Le Havre.Foto: Pascal Versaci

Deze mooie stad aan de westkust van ( noord) Frankrijk wordt steeds poplulairder op een cruise naar Frankrijk of op doorgang naar de Middellandse Zee. Ook vertrekken er steeds meer cruises vanuit de moderne cruise terminal van le Havre. Het centrum van Le Havre zelf staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis om Parijs vanuit Le Havre te bezoeken. De cruise terminal van Le Havre ligt op slechts 2,5 km van het centrum van de stad.

Hoogtepunten Le Havre

 • De Notre Dame kathedraal is indrukwekkend om te zien en stamt uit de 16e eeuw. Dit gebouw is éen van de weinige die de bombardementen hebben overleef van de tweede wereldoorlog.
 • Loop omhoog ( zie foto) en geniet van de mooie wandeling en het uitzicht.
 • Je kan ook naar het strand natuurlijk voor een wandeling of om te zonnebaden bij mooi weer.
 • Le Havre is een leuk stadje waar je je makkelijk een paar uur kan vermaken. Mocht je dat niet willen, dan kan je een dagje naar Parijs!( Zo lang je cruise het toelaat qua tijd).
Captain Cruise Dreamlines Zeetours

Marseille aan de zuidkust van Frankrijk

Cruise naar Frankrijk
Marseille. Foto: Landhere

In deze mooie stad in het zuiden van Frankrijk ligt de cruise terminal iets verder van net centrum af. Je vind de cruise terminal van Marseille in het havengebied.De pier waar de cruiseschepen aanleggen is port 4. Wel is er super makkelijke verbinding tussen de cruise terminal en het centrum. Vanaf het cruiseschip kan je over het groene voetpad naar de ingang van de haven lopen. Daar staan taxi’s, openbare bussen en een shuttle bus naar het centrum, station of vliegveld. Zelf ben ik de haven uitgelopen en heb ik daar buiten een tram naar het treinstation genomen. Dat was prima te doen.

Hoogtepunten Marseille op een cruise naar Frankrijk

 • De oude haven met de vissers, gezellige terrasjes en restaurants. Op de viskade zie je hoe de vis vers binnenkomt en de Bouillabaisse( typisch Frans visgerecht) kan je eten in één van de restaurantjes.
 • Op een cruise naar Frankrijk waar je ook in Marseille komt dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de typisch Franse wijk Cours Julien. Dit is gezellige wijk met veel barretjes, speelgelegenheden voor kinderen, bijzondere graffiti op de muren, kunstgalerijen en restaurantjes!
 • Het schitterende paleis Longchamp aan de Boulevard Jardin Zoologique is voor de kunstliefhebbers een must. Voor de deur zie je een mooie fontein en binnen vind je twee prachtige museums, het museum voor schone kunsten en het natuurhistorisch museum.

Zelf een cruise naar Frankrijk maken die in Marseille komt of vertrekt?

Dreamlines Kras Stip Reizen TUI Zeetours

Nice, het middelpunt van de Riviera

Frankrijk
Foto: S Kaya

Deze stad vormt samen met Cannes, St Tropez en Monaco het middelpunt van de franse Riviera. De jet set van Frankrijk 🙂 Heel leuk vind ik zelf om rond te slenteren en te genieten van het sjieks om je heen! Er zijn natuurlijk nog andere mooie bezienswaardigheden dan de mooie motorjachten te bezoeken op een cruise naar Frankrijk die in Nice komt.

Hoogtepunten Nice op een cruise naar Frankrijk

 • Het oude centrum van Nice is erg mooi met de smalle steegjes en de mooie kathedraal St. Reparata. Zij is de beschermheilige van de stad.
 • Ook is het park bovenop de heuvel van de stad( parque de la Colline Du Chateau) erg ontspannend met veel groen en met een mooi uitzicht over de stad!
 • Wat ook zeker waard is te vermelden is de bloemenmarkt Cours Saleya in het oude gedeelte van Nice. Elke ochtend( behalve maandag) vanaf 06.00 tot 13.00 kan je bloemen, fruit, specerijen , vlees en nog veel meer verse produkten kopen. S’ avonds is het een markt waar antiek te vinden is.
 • De haven waar de (kleine)cruiseschepen aanleggen heet Port Lympia en ligt in het centrum van de stad. Je loopt zo Nice in. In deze haven liggen ook de supersjieke jachten. vergeet niet om ook om je heen te kijken naar de mooie huizen om de haven heen!
 • De promenade Des Anglais langs de Middellandse Zee is ook erg populair en een wandeling zeker waard. Je ziet veel skaters, joggers.
 • Onder de promenade ligt het strand van Nice. Wel liggen hier veel stenen tussen het zand. Wil je meer zand, dan zal je naar de prive stranden moeten uitwijken van de hotels en daar betaal je toegang voor het strand en een ligstoel en ook mag je geen drankjes en eten meenemen.
 • Er zijn veel musea in Nice waaronder het archeologisch museum waar je veel resten kan terugzien van een oude Romeinse stad. Dit museum ligt in de wijk Cimiez.
 • Aan de Rue Droite vind je het Regionaal Historisch museum( in Paleis Lascaris) met een 18e eeuwse apotheek, een imposante trap en veel vertrekken van paleis Lascaris zijn ingericht met mooie meubels, wandtapijten en zilver. Ook is er een aparte afdeling met antieke muziekinstrumenten.

Zelf een cruise maken naar Frankrijk die in Nice komt?

Dreamlines Zeetours

St. Tropez op een cruise naar Frankrijk

Foto: Stephen_ffm_96

Ook St Tropez is natuurlijk een bekende stad in Frankrijk, gelegen aan de zuidkust van Frankrijk. Voor vele mensen ook de hotspot te be! Maar ook het binnenland is de moeite waard met mooie natuur en pittoreske Franse dorpjes. De cruiseschepen die in St. Tropez aanleggen zijn vaak wat kleiner, de haven is erg klein en de cruiseschepen gaan voor anker in de haven voor de kust. De passagiers worden dan met de tenderboten naar de wal gebracht. Erg mooi ook is het kerkje van St. Tropez.

Hoogtepunten St. tropez

 • Het museum de L’Annonciade is een mooi museum in een kapel gevestigd met veel verschillende voorstellingen van moderne kunst. Deze kunst is gemaakt door kunstenaars die in St. Tropez werkten. Adres: 2 Place Georges Grammont. Open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 18.00.
 • Nog een mooi museum is de Citadel. Dit is een museum over de maritieme geschiedenis van St.Tropez. Ook hebben ze een mooi dakterras! Adres: 1 Montee de la Citadel. Elke dag open van 10.00 – 17.30.
 • De haven en gezellige smalle straatjes van St Tropez zijn natuurlijk ook al een bezienswaardigheid op zich!
 • Maak een (boot)uitstapje naar Port Grimaud, het Venetië van Frankrijk!

Zelf een cruise naar Frankrijk maken die in St. Tropez komt?

Dreamlines

Cruise naar Frankrijk: Toulon

Cruise naar Frankrijk
Place de la Liberte in Toulon.Foto: Yves Tennevin

Toulon ligt aan de zuidkust van Frankrijk, tussen Marseille en St. Tropez in. Toulon zelf is een hele mooie stad met een mooi historisch centrum. Als je met een groot cruiseschip aankomt, dan kom je aan in La Seyne-sur-Mer. Dat is aan de andere kant van de baai in Toulon en vanuit hier kan je makkelijk met openbaar vervoer of taxi naar de stad toe. Kleinere cruiseschepen leggen vaak aan in de stad zelf. Dan ben je op loopafstand van het historisch centrum van Toulon. Je kan er ook voor kiezen om een uitje te maken naar één van de andere steden aan de kust zoals Marseille of St. Tropez. Ook de kleinere dorpjes landinwaarts zijn leuk zoals Cassis en Bandol.

Hoogtepunten Toulon

 • Neem zeker een kijkje bij het mooie opera gebouw ( en de één na grootste van Frankrijk)!
 • Het Place de la Liberte is een mooi plein met een fontein in het midden en drie prachtige beelden van wit kalksteen die strijdmacht en rechtvaardigheid uitdrukken.
 • In Toulon kan je met de kabelbaan de berg Mont Faron op en vandaar genieten van een mooi uitzicht over de stad.
 • Op deze berg is ook de dierentuin die je kan bezoeken!
 • Het Maritiem museum van Toulon vind je in de haven en je kan genieten van verschillende modelschepen en de geschiedenis van de marine zien.

Zelf een cruise naar Frankrijk maken die in Toulon komt?

Captain Cruise Dreamlines

Cruise naar Frankrijk: Villefranche sur Mer

Frankrijk
Foto: Natalie Lauro

Dit mooie stadje aan de zuidkust van Frankrijk is ook zeker een populaire cruisehaven. Er kunnen geen cruiseschepen aanleggen aan een kade. Daarom wordt er geankerd voor de kust. Dan worden de passagiers met de tenderboten aan de wal gebracht. Je komt aan de wal bij Port de la Sante.

Hoogtepunten Villefranche Sur Mer

 • Vanaf de haven loop je zo het kleurrijke centrum in. Vrolijke huizen, vissersboten langs de haven en veel restaurantjes en terrasjes om de ver gevangen vis te eten en een Frans wijntje te drinken.
 • Stap daarom niet meteen op de trein naar Nice want VSM heeft ook zeker mooie bezienswaardigheden zoals bv vele kleine kunstgalerijtjes die je in de vele steegjes tegenkomt. Galerie Injae zit op de Rue de L’eglise 17 B. Voor kunstliefhebbers.
 • En de citadel Saint Elme is ook zeker een bezoek waard. Er is ook een mooi museum in gevestigd met sculpturen van vrouwen!

Zelf een mooie cruise naar Frankrijk zoeken die in Villefranche Sur Mer komt?

Captain Cruise Dreamlines Kras TUI

Veel plezier op je cruise naar Frankrijk of op je cruise die in één van bovengenoemde havens komt! Eveline