Cruise naar St Petersburg maken? Lees eerst hier even deze (belangrijke) info!

Eén van de mooiste cruises die ik heb gemaakt met mijn werk op Seabourn was een cruise naar St Petersburg! Nou blijkt dit ook een hele populaire cruise te zijn. Dat is dus niet voor niks, daar kan ik over meepraten;) Misschien heb jij nog nooit een cruise naar St.Petersburg gemaakt maar staat die nog wel op je lijstje? Dan is het belangrijk dat je even doorleest. Ik heb de hoogtepunten van St.Petersburg en wat belangrijke tips voor je cruise naar St.Petersburg opgeschreven. Lees lekker verder, het duurt maar even;)

Waarom zou je een cruise naar St Petersburg maken?

De Hermitage
Foto:Kristel_Kerstens

Dat is op zich natuurlijk een hele goede vraag. Want waarom is deze stad aan de Oostzee zo populair? En niet alleen St. Petersburg is bijzonder maar ook de andere steden aan de Oostzee zijn een must see. Wat natuurlijk ook heel makkelijk is om te doen want een cruise naar St.Petersburg komt vaak ook in deze andere (hoofd)steden van de landen aan de oostzee zoals:

 • Warnemunde (Duitsland)
 • Kiel( Duitsland)
 • Kopenhagen ( Denemarken)
 • Tallinn ( Estland)
 • Helsinki ( Finland)
 • Stockholm ( Zweden)

Waarom een cruise naar St.Petersburg zo bijzonder is, kan je verderop lezen waar ik je wat meer vertel over enkele hoogtepunten van St.Petersburg.

Foto’s cruise naar St Petersburg

Waar ligt de oostzee?

De oostzee ligt tussen de landen Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Litouwen, Polen en Rusland. Op een cruise naar St.Petersburg kom je in meerdere steden van deze landen. Belangrijke (tussen)havens op een cruise naar St.Petersburg zijn: Kiel, Warnemunde(Duitsland), Kopenhagen (Denemarken), Helsinki (Finland), Stockholm ( Zweden) en Tallinn (Estland).

Waar vertrekt een cruise naar St.Petersburg?

Er zijn verschillende mogelijkheden qua vertrekhavens voor een cruise naar St.Petersburg. Zo kan je een cruise naar St. Petersburg maken vanuit Amsterdam, Rotterdam, Kiel, Kopenhagen en Warnemunde. Dit zijn de belangrijkste vertrek ( en aankomst) havens.

Waar moet je aan denken voordat je vertrekt op je cruise naar St.Petersburg?

Wat heel belangrijk is om te weten en te regelen is dat je een visum voor Rusland moet hebben om het cruiseschip af te kunnen als je met je cruise naar St.Petersburg in St.Petersburg bent aangekomen. Veel cruiseschepen verkopen wel excursies en dan kan je mee met de groepsvisum. MAAR: als jij alleen of met je partner of met wat vrienden van het cruiseschip af wilt (logisch als je drie dagen in de haven ligt toch?), dan heb jij een visum nodig om het cruiseschip af te komen. Wanneer jij dat niet hebt ( wat mij dus is overkomen want personeel moet ook een visum hebben) dan kom je dus gewoon het schip niet af, zo simpel is het! En dat is niet leuk. Want het is gewoon supercool om het cruiseschip af te kunnen wandelen en op je eigen tempo de mooie stad St.Petersburg te leren kennen.

Regel hier een visum voor je cruise naar St.Petersburg. Dat is zo geregeld.

Hoogtepunten St. Petersburg

St. Petersburg in Rusland is een hele bijzondere stad met een heleboel bezienswaardigheden in de stad zelf of in de nabije omgeving. Ik geef je hier de 3 mooiste bezienswaardigheden waarvan ik denk dat je ze zeker moet zien! Maar er is nog zoveel meer te zien hoor, bijna teveel om allemaal op te noemen! Het is daarom ook dat je meestal op een cruise naar St.Petersburg één of twee overnachtingen hebt in St. Petersburg. Dit betekent dat het cruiseschip één of twee nachten in de haven blijft liggen en jij dus lekker de stad in kan tot de late uurtjes;)(Als je wilt). Je slaapt dus wel gewoon op het cruiseschip, niet in een hotel of zo. Ik heb weleens een vraag hierover gehad van een cruisegast dus vandaar dat ik dit erbij vertel.

Staatsmuseum De Hermitage

Deel van een porseleinen vaas met een kopie van een schilderij van Jacob van Ruysdael.
Foto: Rein Coppens

De verzameling van dit geweldige museum dat meer dan 70.000 vierkante meter beslaat is ontstaan uit de prive collectie van tsarin Catharina de Grote. Daarna is deze collectie nog aangevuld door andere tsaren. Catharina de Grote regeerde van 1762 tot 1796. Zij hield erg veel van allerlei kunst en kreeg naast haar prive collectie ook veel kado zoals een grote verzameling porselein van Frederik de Grote. Ook kocht zij zelf veel bij bv. Wedgwood of in China. Dit is ook allemaal te zien in de Hermitage. Ten tijde van de revolutie zijn in 1917 alle paleizen en kunstwerken genationaliseerd en tot museum verklaard , net zoals de Hermitage en het winterpaleis.

Wat is er allemaal te zien in de Hermitage

Mooie kunst in de Hermitage.
Foto: Joelphotos2008

De Hermitage bestaat uit totaal 6 gebouwen: Het mesjikovpaleis, het winterpaleis, de kleine en de oude Hermitage, het Hermitage theater en de nieuwe Hermitage. Dit beslaat samen een oppervlakte van 70.000 vierkante meter. Er is qua kunst het volgende te zien(bron oa: wikipedia):

 • Prehistorische, oud griekse en oud romeinse kunst.
 • Het goud van de scythen ( iraanse ruiterstammen).
 • Westerse europese kunst waaronder ook veel schilderijen oa van Rembrandt.
 • en archeologische vondsten uit oost europa en Siberië.

Eén dag is niet genoeg!

Snap je nu waarom je op je cruise naar St.Petersburg minimaal een hele dag moet uittrekken om alles in de Hermitage te zien? Ik denk eerlijk gezegd dat 1 dag nog geeneens genoeg is maar omdat het cruiseschip op je cruise naar St.Petersburg een paar dagen in de haven blijft kan je de volgende weer terug om meer te zien.

Het Catharina paleis

De ingang van het Catharina paleis.
Foto: Jens de Groot

Wat ook zeker een bezoek waard is op een cruise naar St. Petersburg is het Catharina paleis. Dit ligt vlak buiten St. Petersburg( 30 km ten zuiden van de stad in het dorp Tsarskoye Selo(Puskhkin) en er gaan veel bussen naartoe of je kan met een excursie van het cruiseschip er naartoe. Het Catharina paleis is gemaakt in opdracht van Catharina I en was haar zomerpaleis en tsaren na haar hebben er ook met plezier gewoond. Haar dochter, Elisabeth, heeft opdracht gegeven om het wat op te fleuren in de “late barok stijl”, de Rococco stijl. oa met dan 100 kilo goud!

Het Mariinsky theater

Dit theater is het beroemdste theater denk ik van Rusland, hier hebben veel artiesten hun begin naar beroemdheid gevonden, in de dans(Ballet), zang(opera) of muziek(orkest). Er zijn nog steeds heel veel mooie voorstellingen te zien in dit supermooie theater. Ik zou het wel weten als ik een nachtje in St. petersburg zou blijven.( info voor kaartjes hier).

Enkele mooie aanbiedingen voor een cruise naar St.Petersburg!

 • Een mooie 8 daagse cruise naar St. Petersburg vanuit Stockholm! Je komt ook weer terug in Stockholm en de vliegreis is inbegrepen in de cruiseprijs!
 • Je cruist met Costa Cruises, met de Costa Magica. Dit is een 4 sterren cruiseschip. Costa staat bekend om leuke cruises voor het hele gezin. Er is aan boord superveel te doen voor jong én oud.
 • Op deze cruise naar St.Petersburg kom je in: Helsinki, St Petersburg( met een overnachting) en Tallinn. Plus je kan natuurlijk Stockholm ook bekijken!
 • Vertrekdata: verschillende data in mei, juni, juli en augustus en september 2020.
 • Prijs vanaf: 799 euro pp(Inclusief vliegreis naar Stockholm en terug).
>>> Bekijk
Cruise naar St.Petersburg
 • Dit is ook een mooie 15 daagse cruise naar St.Petersburg, andere hoofdsteden van de Oostzee en Noorwegen (én met een overnachting in St.Petersburg).
 • Deze cruise naar St.Petersburg is met Holland America Line, de MS Veendam, een mooi middelgroot cruiseschip!
 • Met dit luxe cruiseschip bezoek je oa: Oslo, Arhus, St.Petersburg, Helsinki, Stockholm en Kopenhagen.
 • Datum van vertrek is 23 mei 2020 in Amsterdam!
 • De prijs is vanaf: 2699 euro pp.
Zeetours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.