Wat zijn de Top 5 bestemmingen van een cruise in de Middellandse Zee?

Wil jij een cruise in de Middellandse zee maken maar je weet niet waar precies waar want er zijn zoveel mooie plekken? Of weet je niet goed hoe veel het kost? Wist je dat al redelijk goedkoop een mooie cruise kan maken? Ik heb voor jou de Top 5 van bestemmingen in elkaar gezet voor jouw perfecte cruise in de Middellandse zee! Dus lees lekker verder en wie weet zit jouw droombestemming er ook tussen! Laatst bijgewerkt:21 april 2020.

Waarom een cruise in de Middellandse Zee?

Dat lijkt mij niet zo moeilijk. In Nederland schijnt gemiddeld maar 133 dagen de zon, dat is zo’n 1600 uur per jaar. En dan zijn Texel en Zeeland het beste af en de Achterhoek het slechtst. Dat scheelt zelfs nog 4 dagen. Dus om wat zonneuren in te halen is een cruise in de Middellandse Zee een goed idee omdat daar de zon wat meer schijnt!Cruise in de middellandse zee

www.Flickr.com, Roger W, zonnedek

Een “cruise in de Middellandse zee” Top 5!

Om je te laten zien wat voor mooie cruise bestemmingen er allemaal zijn in de Middellandse Zee heb ik de mooiste 5 voor jou uitgezocht. Voor ieder wat wils, stad(cultuur), zee(strand), natuur(parken en dieren) en geschiedenis(cultuur). Laten we beginnen, maar ik zeg er wel bij dat je zelf mag kiezen welke op 1 staat want elke cruise in de Middellandse zee is even bijzonder en mooi! Eerst nog even de voordelen van cruisen..

Wat zijn de voordelen van een cruise in de middellandse zee?

En natuurlijk vraag je je af, maar ik kan toch ook gewoon naar 1 van die mooie plekken gaan die ik beschrijf. Het mooie van een cruise is dat je dus 1 of meerdere van de locaties die ik ga opnoemen kan combineren in een cruise in de Middellandse zee. Zodat je dus maar één keer je koffer hoeft uit te pakken, en (bijna) elke dag op een andere mooie plek bent!:) Nog even de voordelen op een rijtje:

 • Op een cruise zie je meerdere mooie plekken in de Middellandse Zee in één vakantie!
 • Je hoeft maar één keer je koffer uit te pakken.
 • En niet onbelangrijk: het is (bijna)altijd mooi weer in de Middellandse zee!

1. Cruise in de Middellandse zee vanuit Napels

Cruise in de MIddellandse zee
Napoli.Foto: Florian S

Oftewel Napoli,  de italiaanse stad waar een espresso gewoon 60 cent kost en een pizza 4 euro. De stad van de pizza, nauwe straatjes met waslijnen, scooters, zangerig italiaans, Pompeii, Vesuvius, wijngaarden en strand. En nog een voordeel( nadat je de stad hebt bekeken); er vertrekken ook veel mooie cruises vanuit Napels!

cruise in de middellande zee
De Vesuvius en wijngaarden

De kust van Amalfi en het dorpje Sorrento zijn ook plekken die je wilt zien en vlakbij zijn dus Napels is een top combinatie van strand, cultuur, stad en lekker eten! Helemaal makkelijk om met een cruise in de middellandse zee Napels als vertrekhaven te kiezen zodat je er voor of erna nog een paar dagen in Napels kan blijven. Zeker een aanrader. Ook omdat de hotels en pensions gewone prijzen (beter dan in Rome of Venetie) hebben en het is ook maar drie uur vliegen vanuit Nederland en is dus ook niet zo duur.

Wat is er te zien in Napels? Enkele hoogtepunten!

Theater San Carlo.Foto: Dirk Jan Davids Blumink
 • Slenter door de nauwe straatjes en geniet van de Italiaanse sfeer!
 • Bezoek en bezichtig het mooie theater San Carlo, het mooiste theater ter wereld!
 • Het kasteel Nuovo is nu een mooi museum met veel heilige voorwerpen en oude kunst.
 • In de buurt van Napels ligt Sorrento, een pittoresk Italiaans dorpje dat zeker de moeite waard is te bezoeken!
 • Maak een uitstapje naar de Vesuvius of Pompeii!

2. Cruise in de Middellandse zee: Barcelona

Om even in de steden te blijven, Barcelona kan en wil je ook niet missen. Deze grote havenstad aan de Spaanse oostkust is een must see en zeker ook goed op te nemen in een cruise in de middellandse zee of misschien nog beter: vertrek met je cruise in de Middellandse Zee vanuit Barcelona!

Cruise in de middellandse zee

www.flickr.com Barcelona by Tom Comber

Wat is er te zien in Barcelona? Enkele hoogtepunten:

Barcelona. Foto: Francesco Lopez
 • De Ramblas, de super gezellige boulevard waar altijd wat te doen is. En vlakbij de haven.
 • Het heerlijke Spaanse eten en de kleurige markt de la Boqueria. Naast geitenvlees kan je hier nu van alles kopen.
 • Park Guel, wat is aangelegd door de beroemde architect Antoni Gaudi, die in Barcelona is geboren. Hij heeft dit park met veel bomen, pleintjes en een reuze slang door het park die als zitplaatsen dient, ontworpen. Ook vind je hier het Gaudi Museum, en een super uitzicht over de stad. Gaudi heeft veel mooie gebouwen ontworpen waaronder Casa Mila, wat ook zeker de moeite waard is te bezoeken.
 • Het strand is echt vlakbij de stad, dus surfen, zonnen, het kan allemaal op loopafstand (of metro).
 • Liefhebbers van voetbal en Fc Barcelona kunnen als er geen wedstrijd is, Camp Nou bezoeken, het voetbalstadium van Fc Barcelona.

3. Cruise in de Middellandse zee: Jerusalem(haven van Ashdod)

Foto: Magdy333

Deze had je misschien niet verwacht maar Jerusalem is mooi en vanwege de rijke geschiedenis heel interessant om te bezoeken. Zelf ben ik er ook geweest met mijn werk op de Seabourn en ik vond het heel indrukwekkend om deze stad te zien. Er zijn cruises die zelfs 2 dagen in Jerusalem blijven of een dag en een nacht en dan pas s’avonds vertrekken, zodat je veel tijd hebt voor excursies.

Wat zijn de hoogtepunten in Jerusalem?

De klaagmuur.Foto: Francis
 • Damascuspoort
 • Rambansynagoge
 • Heilig Grafkerk
 • Tempelberg
 • Rotskoepel
 • Kapel van de Ascentie
 • En Bethlehem, 10 km ten zuiden van Jerusalem
 • de Klaagmuur

 

4. Cruise in de Middellandse zee: Griekse eilanden

Er zijn zoveel Griekse parels.  Hiermee bedoel ik de vele eilanden langs de Griekse en Turkse kust, met mooie stranden, gezellige dorpjes en vaak mooie oude opgravingen.cruise in de middellandse zee

Dit zijn mijn favorieten:

Santorini:  super mooie griekse eiland Santorini ligt in de Egeische zee, tussen Griekenland en Turkije. Dit eiland word vaak aangedaan door cruiseschepen. De strakwitte huizen met blauw koepeltjes bovenaan de heuvel vallen al van verre op en men kan genieten van grieks eten en gezellige winkeltjes.

Of een bezoek aan het archeologisch museum waar je opgravingen kan vinden van de antieke stad Thera die aan het eind van de twintigste eeuw is blootgelegd. De stranden zijn donker  vanwege de oude vulkaanuitbarstingen.

Rhodos: Eén van de mooiste steden van de Middellandse zee is Rhodos en is door Unesco uitgeroepen tot wereldmonument van cultuurerfenis. Bezoek de oude binnenstad of wandel  om de vestingmuur van de stad heen waar het wat rustiger is dan in de wat drukke stad. Of ga de vlindervallei bezoeken, of de archeologische opgravingen bekijken bij Kamiros.

cruise in de middellandse zee  Mooie witte stranden vind je op het hele eiland, maar vooral in het zuiden bij Lindos. Hier vind je ook de Akropolis van Lindos met de tempel van Athena Lindia. Als je de hele dag van boord kan, kan je dus gewoon lekker naar het strand! Je kan bijvoorbeeld een taxi nemen maar er gaan ook vast excursies vanaf het cruiseschip.

Het grootste eiland van Griekenland,Heraklion(Kreta):

Heraklion.Foto: F. Zacherl

Heraklion is de hoofdstad van Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Een toeristische stad maar kent ook vele rustige plekjes met mooie witte stranden. Enkele hoogtepunten van Heraklion zijn:

 • Heel bijzonder is Knossos, de hoofdstad uit de minoische tijd waarvan het paleis weer ten dele is opgebouwd. Hier zie je oa schatkamers, gangen, de troonzaal, heiligommen en keukens.Het paleis is de grootste opgraving van Knossos, maar er zijn er nog veel meer.
 • De twee centrale pleinen in het centrum, waarvan 1 te herkennen is als de leeuwenfontein.
 • Fort Koules wat in de haven ligt en ook open is voor bezichtiging.
 • Het archeologosch museum met veel opgravingen uit de Minoische tijd.
 • Mooie witte stranden over het hele eiland.
 • De Lassithi hoogvlakte met de grot van Zeus, hier is  de oppergod geboren.
Turkse”parel” Kusadasi:

Kusadasi: Is natuurlijk geen grieks eiland maar een  turkse badplaats maar Kusadasi word ook door cruiseschepen veel bezocht en is een super mooie leuk, gezellig turks stadje. Daarom wil ik dit stadje toch even noemen voor als je een cruise in de middellandse zee wilt maken.

Geniet van turks eten, de gezellige turkse markten, ga het oude centrum uit en waag je in de lokale buurten waar iedereen je toelacht en je de echte sfeer van de stad proeft. Op enkele kilometers van de stad bevindt zich Ephesus, het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, met oude griekse opgravingen.

Klik hier voor cruises naar de griekse en turkse “parels”.

5. Cruise in de Middellandse zee: Gibraltar( tax free shoppen;)

Gibraltar by Xavier Bejar

Ja, als laatste in deze top 5 voor een cruise in de middellandse zee alweer, een klein plekje, maar niet het minste plekje van Europa, Gibraltar. Voor wie niet weet waar het ligt, het zuidelijkste puntje van Spanje, bij de ingang van de Middellandse Zee en op 22 kilometer van Marokko, ligt het Britse overzeese gebied, oftewel Gibraltar.

Wat is er te zien en te doen in Gibraltar:

cruise in de middellandse zee
Aapjes in Gibraltar
 • Rots van Gibraltar. Hier woont een kolonie berberapen en zij zijn heel erg aan toeristen gewend. Men mag ze niet voeren want ze worden te opdringerig maar het blijft heel leuk om deze beestjes te zien. Er is een kabelbaan die naar de top gaat van de rots.
 • Grotten. In de rots van Gibraltar zijn grotten ontstaan door het regenwater en de grotten zijn te bezoeken. De Saint Michael’s cave is de grootste grot.
 • Tunnels. De Great Siege Tunnels dateren uit d 18e eeuw en de tweede oorlog tunnels natuurlijk uit de tweede wereld oorlog toen een leger van enkele duizenden soldaten daar onder de grond heeft geleefd. Het is mogelijk om enkele tunnels te bezoeken.
 • Winkelen. Omdat er in Gibraltar geen tax is, kan je dus taxfree van alles kopen. Sigaretten, drank en goedkope benzine zijn de toppers.

Klik Hier voor cruises die ook in Gibraltar komen!

Zo, dit was hem dan. De top 5 bestemmingen voor een cruise in de middellandse zee. Heb jij nog geen mooie cruisebestemming ontdekt? Kijk dan nog even bij één van onderstaande cruise aanbieders!

Stip Reizen of Zeetours  of TUI 


Kras of Captain Cruise 

Of heb je al eens eerder een cruise in de middellandse zee gemaakt en staat die bestemming er niet bij? En wil jij dat delen? Dan hoor ik het graag van je!

Eveline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.