Caribische cruise

Wil jij een Caribische cruise maken maar weet je niet precies waar en welk eiland? Er zijn namelijk superveel mooie exotische eilanden in dit gebied en zelfs Cuba, Jamaica, de Dominicaans republiek en de oostkust van Mexico vallen onder het Caribisch gebied.

Waar ligt het Caribisch gebied?

Het Caribisch gebied ligt eigenlijk tussen Noord Amerika en Zuid Amerika in en dan ten oosten van de kust van Mexico. Daar is de Caribische zee en alle eilanden en landen die dit omringen vallen onder het Caribisch gebied. Hieronder volgt een overzicht van de  eilanden die het meest worden bezocht op een Caribische cruise.

Foto:Flickr.com, het Caribisch gebied by Norman B.Leventhal Map

Waar vertrekt een Caribische cruise?

De belangrijkste vertrekhavens voor een Caribische cruise zijn:

 • Miami
 • Fort Lauderdale
 • New York
 • Los Angeles
 • Er zijn natuurlijk ook cruises die op “doorreis ” zijn van de oostkust van Noord Amerika naar de westkust. En Transatlatische cruises bezoeken ook vaak één of een paar eilanden in het Caribisch gebied.

De Antillen op een Caribische cruise

Met de Nederlandse Antillen bedoel ik de eilanden in het zuidelijk deel van het Caribische gebied, Aruba, Curacao en Bonaire. Deze eilanden zijn heel populair op een Caribische cruise. Ze liggen net boven de kust van Venezuela( Zuid Amerika).

Caribische cruise

www.Flickr.com, Playa Kalki op Curacao by Falco Ermert

 

 

Aruba op een Caribische cruise

Aruba behoort tot Nederland maar is wel zelfstandig. Er wordt veel engels gesproken door de vele Amerikaanse toeristen. Ook is daarom de dollar een algemeen geaccepteerd betaalmiddel naast de Arubaanse Florin. Het is een mooi eiland dat ongeveer even groot is als Texel met veel mooie, ook afgelegen stranden en de mooie typische Caribische begroeiing.

Caribische cruise
Arikok National Park. Foto: Anthony International

Hoogtepunten Oranjestad, Aruba 

 • Het kleurrijke centrum van Oranjestad
 • Het strand Druifbeach ten zuiden van Oranjestad
 • Het historisch museum van Aruba in Fort Zoutman
 • Ten oosten en noorden van Oranjestad is het Arikok National Park dat je kan bezoeken. Hier kan je natuur van Aruba bewonderen oa het hoogste punt van het eiland waar je een machtig mooi uitzicht hebt, de natuurlijke “pools” die worden afgescheiden van de zee door ruige rotsen en er zijn ook een aantal mooie grotten ( oa de fontein cave) die je kan bezoeken. Let op het park is open van 8.00 tot 4.00 en de grotten zijn te bezoeken van 9.00 tot 3.30. En het is aan te raden om een 4 x 4 te huren met een groepje of een tour te boeken. Toegang: 11$ pp.

Bonaire op een Caribische cruise

Bonaire hoort ook samen met Aruba en Curacao tot de Nederlandse Antillen en is een bijzondere gemeente van Nederland. Het is een klein eiland waarvan Kralendijk de hoofdstad en plek is waar de cruiseschepen aanleggen op een Caribische cruise. Rincon is een oudere nederzetting waar vroeger  de piraten schuilden tussen de heuvels!

Caribische cruise
Kralendijk. Foto: Wilson Hum

Hoogtepunten Bonaire 

 • Snorkelen en duiken zijn natuurlijk grote toeristentrekkers en dat is niet voor niks. Onder water is het schitterend rondom Bonaire en Klein Bonaire, het eilandje dat vlak voor de kust van Bonaire ligt. Op diverse plekken zijn duik – of snorkeltours te regelen. Maar je kan ook zelf zo de zee in lopen. Al vlakbij de kust is er veel variëteit onder water. De mooiste gekleurde vissen, koraal, barracuda’s, zeepaardjes, roggen, murenen en zeeschildpadden.
 • Aan land is natuurlijk ook veel te zien. Je hebt de beroemde zoutvelden en de daarbij horende hutten die waren gebouwd voor de slaven die op de zoutvelden werkten.
 • Er is een Donkey Sanctuary waar de zieke en gewonde ezels van het eiland worden opgevangen en je kan wortels kopen om de ezels te voeren.

Curacao op een Caribische cruise

Curacao is natuurlijk ook erg populair en hier komen ook veel Nederlandse toeristen. De stad waar de cruiseschepen aanleggen op een Caribische cruise is Willemstad, de stad met de mooie gekleurde huizen langs het water, de mooie brug, de vele stranden en nog veel meer moois, ook onder water!!

Caribische cruise
Willemstad. Foto: Louise

Hoogtepunten Curacao

 

 • Willemstad, met de mooie gekleurde huizen aan de handelskade, en de wijken Punda en Otrabanda die verbonden zijn met elkaar via 2 bruggen en en pond.
 • Struisvogelfarm. Hier kan je struisvogels bekijken, voeren, de ontwikkeling van ei tot volwassen struisvogel word je uitgelegd en je kan kennismaken met de andere dieren op de farm. Er is ook een leuk restaurant bij. Zij ligt bij de St. Jorisbaai ten oosten van Willemstad. Kijk hier.
 • Onder water is het bij Curacao ook heel mooi:) De zee bij Curacao staat bekend als een populaire duiklocatie zoals Playa Kalki aan de westkant van het eiland.

Bahama’s op een Caribische cruise

Het dichtst bij Miami liggen de Bahama’s. Deze eilandengroep liggen ten zuid oosten van Miami en tellen ruim 2000 eilanden waarvan er zo’n 30 a 40 bewoond zijn. De bekendste havens op een Caribische cruise zijn Nassau (op het eiland New Providence)en Freeport ( Grand Bahama).

Enkele hoogtepunten van de Bahama’s

Caribische cruise
Straw Market.Nassau.Foto: BLue Skyz Miami
 • Op het eiland New Providence waar Nassau op ligt zijn naast mooie stranden en leuke taxfree shops ook een leuk centrum met mooie gekleurde huizen.
 • Er is een Straw Market waar je handgemaakte souvenirs kan kopen en in Potter’s Cay kop je vers fruit en vis!
 • En voor de meest bijzondere en mooie dieren bezoek je de Ardastra Gardens in Nassau. Te zien zijn oa: Papegaaien, slangen, iguanen, ringstaartmaki’s, schildpadden en flamingo’s!
 • Er zijn ook kleine (prive)eilandjes in de Bahama’s waar cruise schepen aanleggen op een Caribische cruise en waar je de hele dag je kan vermaken met zwemmen, watersport, zonnen, bbq etc. Voorbeelden hiervan zijn Coco Cay en Castaway Cay.

Cuba op een Caribische cruise

Een Caribische cruise naar oa Cuba is natuurlijk super mooi! Veel vertrekken in Cuba zelf, bv in Havana. Niet alleen vanwege de natuur maar ook om de cultuur en de omschreven geschiedenis die je in Havana kan proeven.

Enkele hoogtepunten van Havana zijn:

foto: by Steve Rushing 

 • Plaza de La Revolucion
 • Ernest Hemingway Route.
 • Castillo Del Morro
 • Het bijzondere straatbeeld van Havana is al een bezienswaardigheid op zich! Vrolijk geklede vrouwen met sigaren, schitterende opgeknapte oude auto’s en oude maar sfeervolle huizen en gebouwen!

Als je een Caribische cruise wilt maken naar of vanaf Havana lees dan zeker dit bericht: 8 Dingen die je niet moet doen op je cruise vanaf Havana!


Dominicaanse Republiek op een Caribische cruise

De Dominicaanse Republiek ligt ten oosten van Cuba en veel cruiseschepen op een Caribische cruise leggen aan in Puerto Plata. Er zijn echter nog veel meer havens waar cruiseschepen aanleggen zoals Amber Cove, La Romana, Santa Domingo, Punta Cana, Samana en Isla Catalina. Dit is het eiland voor de kust van La Romana waar veel cruiseschepen aanleggen voor een dag op het strand met bbq, watersport etc.

Isla Catalina.Foto: Lutz Hirschmann

Hoogtepunten Dominicaanse Republiek

 • Naast de vele witte stranden zijn er nog meer mooie dingen te zien.
 • Er zijn bijvoorbeeld veel nationale parken die allemaal de moeite waard zijn te bezoeken. Historica La Isabela laat je de ruines zien van de eerste europese stad in Amerika. Het schijnt dat deze stad Isabela door Columbus is gesticht!
 • Veel mooie watervallen in het park van de 27 watervallen in het gebergte aan de noordkant. Vanaf Puerto Plata zijn er tours naar las Cascades of je kan zelf een 4 x 4 huren. Voor alle 27 watervallen betaal je 700 dominicaanse pesos dat ongeveer gelijk is aan 13 dollar( in 2020).
 • Puerto Plata zelf is ook een leuke stad met een mooi gekleurd historisch centrum, een ambermuseum en een kabelbaan naar een uitzichtpunt vanwaar je natuurlijk een mooi uitzicht hebt.

Jamaica op een Caribische cruise

Ook Reggae eiland Jamaica is populair om te bezoeken op een Caribische cruise. Er zijn verschillende cruise havens zoals Montego Bay en Ocho rios. Bob Marley is natuurlijk één van de belangrijkste toeristentrekkers maar ook de mooie witte stranden, prachtige natuur en relaxte sfeer die er op het schitterende eiland hangt zijn de moeite waard om een Caribische cruise naar Jamaica te maken! Een stukje paradijs op aarde!

Foto: Jamaica. Chris Pichado

Hoogtepunten Jamaica

Er is heel veel te zien op Jamaica maar enkele hoogtepunten op een Caribische cruise vanuit Miami zijn:

 • Voor de muziekliefhebbers: Je hoort en ziet overal ( reggae) muziek en de kleuren van Jamaica( rood,geel,groen). Natuurlijk kan je het mausoleum van Bob Marley bezoeken. Dit kan met de Zion bus line vanuit Ocho Rios. Met deze bus kan je meteen het mooie binnenland van Jamaica zien!
 • Er zijn veel mooie stranden op Jamaica. Je hebt Ocho Rios Bay Beach nabij Ocho Rios en nabij Montego bay is er Cornwall’s beach of Doctor’s Cave beach.
 • Duiken kan oa in Montego Bay Marine Park.
 • Een schitterend nationaal park is Flower Forest. Hier vind je verschillende dieren, planten en bloemen in een mooie stukje tropisch oerwoud. Excursies vanuit Ocho Rios.
 • Bamboo rafting kan op verschillende rivieren( bv. Martha Brea River) in Jamaica. Vanuit Montego Bay is dit goed te doen. Er zijn verschillende lokaties om tours te boeken( waarschijnlijk ook aan boord).