Oostzee

Oostzee
Tallinn, een favoriete bestemming in de Oostzee.
Foto: Grekoh

De landen aan de Oostzee zijn een populaire bestemming voor cruises tegenwoordig. Welke landen hebben we het dan over en wat zijn mooie bezienswaardigheden? En wat zijn leuke cruises naar de landen aan de Oostzee? Dat kan je hier allemaal lezen. Ik begin met het opnoemen van de landen aan de Oostzee. Dat zijn met de klok mee:

Zweden, Finland, Rusland, Letland, Estland, Litouwen, Polen, Duitsland en Denemarken. Dit zijn de landen aan de Oostzee.

Waar vertrekt een cruise naar de Oostzee?

Er zijn heel veel cruises die als bestemming de landen aan de Oostzee hebben. En er zijn verschillende vertrekhavens waar de cruiseschepen vertrekken. Wil je dichtbij huis vertrekken? Dan zijn natuurlijk Amsterdam en Rotterdam de perfecte vertrekhavens. Vind je het niet erg een klein stukje te rijden of met de trein/vliegtuig te gaan? Dan kan je ook kiezen uit: Kiel, Warnemunde(Hamburg), Kopenhagen en Stockholm.

landen aan de oostzee

Wat is de beste reistijd voor een cruise naar de Oostzee?

De cruises naar de Oostzee gaan meestal van ongeveer april tot eind oktober. Soms ook al in maart of nog in november. Maar de zomer is natuurlijk het hoogseizoen want dan is het het mooiste weer in de Oostzee!

Welke cruisemaatschappijen gaan naar de Oostzee?

Het mooie is dat er heel veel verschillende cruisemaatschappijen naar de Oostzee gaan en daardoor heb je veel keus. Als je met het gezin op een cruise naar de Oostzee wilt gaan, dan is misschien Costa, MSC of Royal Caribbean een goed idee. Wil je met een groep vrienden dan is Aida, MSC, Norwegan Cruise Lines oa TUI cruises een goede keus. Maar wil je liever als stel en weinig kinderen om je heen? Kies dan bv voor Azamara, Oceania, Ponant, Seabourn of Holland America Line(buiten de vakanties). Dit zijn alle cruisemaatschappijen die een cruise naar de Oostzee maken:

 • Aida
 • Azamara Club Cruises
 • Celebrity Cruises
 • Costa Cruises
 • Cunard
 • Disney Cruise Line
 • Holland America Line
 • MSC
 • Norwegian Cruise Lines
 • Oceania Cruises
 • Phoenix Cruises
 • Ponant
 • Princess Cruises
 • Regent Seven Seas
 • Royal Caribbean
 • Seabourn
 • Silversea
 • Tui Cruises

Eigenlijk gaan ze dus allemaal naar de Oostzee! Alleen de ene wat meer dan de andere. Cunard heeft maar enkele cruises terwijl Holland America Line, MSC en Royal Caribbean bijna elke week gaan van april tot en met oktober. Het voordeel van zo vele keus is ook dat er voor elk budget een mooie cruise naar de Oostzee is!

Hoogtepunten Oostzee

Met de klok mee kom je op een cruise naar de Oostzee eerst in Stockholm ( Zweden), Helsinki( Finland), St Petersburg ( Rusland), Riga(Estland),Tallinn( Letland), Klaipeda ( Litouwen), Gdansk (Polen), Warnemunde (Duitsland) en Kopenhagen( Denemarken). De cruises gaan natuurlijk ook (wel eens) andersom. En komen ook niet allemaal in deze havens. Hier zijn de havens één voor één.

Warnemunde ( Hamburg, Duitsland)

Naast dat veel cruises naar de Oostzee vertrekken uit Warnemunde is het ook de uitvalsbasis voor een mooie excursie naar Hamburg. Dat is dan ook wat veel cruise vakantie gangers doen op een cruise naar de Oostzee en ook zeker de moeite waard is!

Enkele hoogtepunten Hamburg

Oostzee
Het stadhuis in Hamburg. Foto:
Jan van den Berg
 • Het mooie stadhuis van Hamburg
 • Het hamburg kunstmuseum met veel moderne kunst maar ook veel kunst uit de 19e eeuw.
 • De vele bruggen die Hamburg telt! Er zijn meer dan 200 bruggen.
 • Een rondvaart over de Elbe maken.

Gdynia ( Gdansk, Polen)

Gdynia is waar het cruiseschip aanlegt in Polen. En je kan lopend naar het centrum van Gdynia of met de bus naar Gdansk. In Gdynia is een strand maar ook in Sopot, een badplaats aan de Oostzee tussen Gdynia en Gdansk. Het zijn drie steden vlakbij elkaar en er gaat een (SKM) trein tussen de 3 steden. De dichtsbijzijnde haltes zijn Gdynia Stocznia of Gdynia Glowna.

Let op: In Polen betaal je met de Zloty. De dichtsbijzijnde ATM is in Gdynia Stocznia waarnaar je kan lopen. Ook zijn er wisselkantoortjes downtown. Wissel geen geld op straat!!!Als je pools geld wilt hebben voordat je van boord gaat, vraag je steward. Misschien heeft hij/zijn nog zlotys omdat de crew er vast eerder is geweest en kan je bij hem/haar wisselen. Euro’s worden wel op de meeste plekken geaccepteerd maar voor de zekerheid is het beter om wat Zlotys op zak te hebben.

Enkele hoogtepunten Gdynia a/d Oostzee

Oostzee
De Ulica Mariacka. Foto: Karpersa
 • Gdynia heeft oa een strand, een mooi museum en aquarium!
 • Sopot is een badplaats tussen Gdynia en Gdansk in en heeft een leuke boulevard.
 • De grootste bakstenen kerk vind je in Gdansk. Deze bied plek aan 25.000 gelovigen!
 • Volgens sommigen het mooiste straatje van Polen is de Ulica Mariacka.

Klaipeda ( Litouwen)

Oostzee

Klaipeda is de derde stad van het land en ligt aan de Oostzee. Omdat de haven ijsvrij is, is het de haven waar de cruiseschepen op hun route door de Oostzee aanleggen. Eigenlijk heet Klaipeda pas vanaf 1945 Klaipeda, daarvoor heette de stad Memel. Ook is de stad voor een lange tijd onderdeel van Pruisen geweest en dat verklaard de duitse sfeer in de stad. Je ziet veel leuke en mooie houten of halfhouten huizen in duitse stijl in Klaipeda. De stad ligt ook de de rivier de Dane, die bij de cruise haven in de Oostzee uitmond. Aan de ene kant van de rivier heb je de oude stad en aan de andere kant is de moderne stad gebouwd! Het is leuk om door de stad te lopen en de architectuur te bewonderen. Ook zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden zoals:

Enkele hoogtepunten Klaipeda a/d Oostzee

Oostzee
Foto:Magro_kr. Het theater van Klaipeda.
 • Het klokkenmuseum waar je de ontwikkeling en de bouw kan zien van verschillende stijlen van klokken en horloges.
 • Het theater van Klaipeda is ook erg mooi om te zien.
 • Het historisch museum van Klaipeda dat gaat over de geschiedenis van Klaipeda.

Tallinn ( Estland)

Oostzee
Foto: Grekoh1

Tallinn is de haven in Estland die je aandoet op een cruise naar de Oostzee. Het is tevens de hoofdstad van Estland. Wat is zo leuk vond aan Tallinn is dat deze middeleeuwse stad in de loop van de jaren een mooie mix is geworden van oud en nieuw. De oude gebouwen uit de middeleeuwen zijn goed bewaard gebleven en zijn mooie bezienswaardigheden. De oude stad is gescheiden van de nieuwe stad door een muur. Ook is het oude gedeelte op de heuvel gebouwd en het nieuwe gedeelte eromheen. Ik ben gewoon gaan rondlopen in allebei de gedeeltes en vond het echt de moeite waard!

Enkele hoogtepunten Tallinn a/d Oostzee

 • Natuurlijk de oude stad met het kasteel, de St. Olav’s kerk, de kathedraal, het oude fort en meer oude gebouwen zoals het raadhuis op het raadhuisplein.
 • Dit raadhuisplein is ook het gezelligste deel van de oude stad waar ook de bewoners graag samenkomen.
 • In de smalle straatjes van de oude stad vind je ook veel ateliers van kunstenaars. Ga daarom lekker zelf op pad en wandel door de stad!
 • En ja, je kan ook geweldig ( en goedkoop) shoppen in Tallinn! Dat heb ik ook gedaan:) In het nieuwe gedeelte van de stad vind je winkelcentra met leuke winkels.

Riga, ( Letland)

Oostzee
Riga aan de Oostzee.
Foto: Zug55

Dit is de hoofdstad van Letland en ligt ( natuurlijk) aan de Oostzee. Het is een stad met veel kunst en mooie architectuur. Ook de geschiedenis is terug te vinden in deze stad die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er is veel moois te zien in deze mooie stad op een cruise naar de Oostzee. Bijvoorbeeld deze twee mooie musea: het Nationale museum voor Letse kunst en het bezettingsmuseum. Wat zijn nog meer bezienswaardigheden in Riga?

Enkele hoogtepunten Riga a/d Oostzee

Oostzee
Riga. Foto: Paul Webb
 • Er zijn veel gezellige pleinen in de stad met mooie huizen en gebouwen. De leukste en mooiste zijn het stadhuisplein en Livi Laukums, waar je ook mooie middeleeuwse gebouwen vind.
 • In het hele oude gedeelte van het centrum vind je nog meer mooie oude gebouwen zoals het kasteel van Riga, de middeleeuwse Dom, het huis van de zwartkoppen en de beurs van riga.
 • Kerken zijn er ook in overvloed in Riga. Bij de St. Pieterskerk kan je naar boven vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad.
 • Misschien vind je het leuk Riga vanaf het water te zien. Er zijn boottochtjes door de stad. Opstappen kan oa in het stadpark.

Foto’s van de hoofdsteden aan de Oostzee

St. Petersburg ( Rusland)

Oostzee
Foto:Baby Rose. De Hermitage

Dit vind ik zelf één van de mooiste steden aan de Oostzee. Toen ik in St. Petersburg was, heb ik echt mijn ogen uitgekeken en het is een stad die je eigenlijk niet mag en kan missen als je op cruise bent in de Oostzee. Dus ga van boord en ontdek de stad! Zorg wel dat je een visum voor Rusland hebt, vooral als je plannen hebt om alleen of met je partner de stad in te gaan.

Enkele hoogtepunten St. Petersburg a/d Oostzee

Oostzee

Met een beetje geluk kan je heel veel zien in de vaak twee dagen dat je in St. Petersburg bent op een cruise naar de Oostzee. Er is zoveel te zien! Hier zijn enkele mooie hoogtepunten ( Kijk voor meer hoogtepunten hier):

 • De Bloedkerk oftewel de Kerk van de verlosser op het bloed. Dit is een hele bijzondere kerk gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II is vermoord in 1881, vandaar de naam. Van buiten maakt de kerk veel indruk door de gouden koepel en binnen is het ook met 7500 vierkante meter aan mozaiek de moeite waard ene kijkje te nemen!
Oostzee
 • St. Isaac kathedraal. Deze kathedraal, ook met een gouden koepel, is al van verre te zien als je aankomt in St. Petersburg. Rondom de gouden koepel staan ook 12 beelden van mooie engelen. Van binnen en buiten is deze kathedraal een waar kunstwerk. Er hebben totaal ruim 400.000 mensen aan de St Isaac Kathedraal gebouwd. Ze werden helaas niet goed behandeld maar hadden wel vakmanschap, wat je kan terugzien in de bouw van de kathedraal ( bron: Wikipedia)!
Oostzee
Foto:Pavel Kuliganov
 • Het Peterhof. Dit is eigenlijk een groot park waar je verschillende paleizen met bijbehorende tuinen ( en fonteinen) kan bewonderen. Het bevind zich in de stad Peterhof ten zuiden van St. Petersburg. Als je niet met een excursie van het schip wilt , dan kan je ook makkelijk op eigen houtje ernaartoe. Lees hier hoe.

Helsinki ( Finland)

Oostzee
Helsinki. Foto:
Mgm2935

Dit is een mooie bijzondere stad aan de Oostzee die veel wordt bezocht in de zomer. In de winter kan het er erg koud zijn maar de zomers zijn vaak warm en dan vind je veel bevolking buiten. Er worden dan ook veel leuke buitenevenementen in de zomer georganiseerd in deze moderne stad aan de Oostzee. Wat zijn enkele mooie bezienswaardigheden op je cruise naar de Oostzee in Helsinki?

Enkele hoogtepunten van Helsinki a/d Oostzee

Oostzee
foto: Normann
 • Je kan er niet omheen. Als je het cruiseschip op je cruise naar de Oostzee afloopt in Helsinki, loop je er tegen aan. Het marktplein van Helsinki( Kaupotori) aan de haven is het drukste en gezelligste marktplein van de stad. Hier kan je (in de zomer elke dag) heerlijk (vis) eten en natuurlijk de heerlijkste verse bessen kopen:)
Oostzee
Leo Koolhoven
 • Het belangrijkste plein is Helsinki is waarschijnlijk het Senaatsplein. Hier bevinden zich de Nationale bibliotheek van Finland, de universiteit, het senaatsgebouw en natuurlijk de indrukwekkende Domkerk met de steilen trappen. Deze trappen zitten in de zomer vaak vol met mensen die van het uitzicht willen genieten. Op het midden van het senaatsplein staat het beeld van tsaar Alexander II.
Oostzee
Foto: Donica
 • Om even uit te rusten kan je naar het stadspark in het midden van de stad. Er is ook een kiosk en een restaurant bij. In de zomer worden hier veel buitenevenementen georganiseerd en ook de lokale bevolking weet altijd goed het park te vinden met mooi weer!

Stockholm, ( Zweden)

Oostzee
Foto:Seb

De laatste haven op een cruise naar de Oostzee die ik bespreek maar zeker niet de minste. Allerminst eigenlijk. Waarom? Alleen het binnenvaren tussen de vele eilandjes door richting de binnenstad van Stockholm(waar je cruiseschip aanlegt) is al een hele bijzondere ervaring! Zorg dat je vroeg opstaat als het de bedoeling is dat je vroeg aankomt want dit schouwspel wil je niet missen! Dan leggen de meeste (kleinere)cruiseschepen midden in de stad aan vanwaar je zo het mooie oude centrum in kan lopen of de andere bezienswaardigheden kan bekijken en de sfeer van Stockholm kan opsnuiven.

Enkele hoogtepunten van Stockholm a/d Oostzee

Oostzee
Foto: Franz Airiman
 • De kade waar de cruiseschepen aanleggen is midden in de stad. Vanaf hier loop je zo het oude centrum in.
 • Dit oude centrum heet Gamla Stan en hier lijkt het alsof je nog in de middeleeuwen bent. Dit is de sfeer die wordt uitgestraald door de nauw straatjes en mooie oude huizen. Het beste kan je gewoon gaan lopen met of zonder een gids.
Oostzee
Foto: Pedro Szekely
 • In Gamla Stan vind je ook de grote kerk en het huis van de Adel. Ook het gezellige plein met de mooie gekleurde huizen Stortorget wil je niet missen. Overal maar vooral in de straat Vasterlanggatan veel winkeltjes met souvenirs en dergelijke.
 • Ook in Gamla Stan is het koninklijk paleis wat nog altijd wordt bewoond door de koninklijke familie. In de kelder van het paleis is een museum met natuurlijk veel informatie over de koninklijke familie!

Meer foto’s van de hoofdsteden van de Oostzee

Leuke cruise aanbieding naar de Oostzee

Oostzee
 • Deze mooie 8 daagse cruise naar de hoofdsteden van de Oostzee vertrekt en komt terug in Stockholm!
 • Op deze cruise bezoek je Helsinki, St. Petersburg ( met overnachting), Tallinn en natuurlijk Stockholm zelf!
 • Je cruist met het luxe 4 sterren cruiseschip van Costa Cruises, de Costa Magica! Costa staat bekend om de gezellige familie cruises!
 • Er zijn diverse vertrekdata in juni, juli en augustus 2020
 • Prijs vanaf: 908 euro pp. Dit is inclusief vlucht met KLM , Stockholm – Amsterdam.
> Bekijk

Kijk hier zelf voor een leuke cruise naar de Oostzee

Captain Cruise Dreamlines Kras
Stip Reizen Zeetours TUI